Jdi na obsah Jdi na menu

Plakátovna

Uskutečnilo se veřejné představení jednoho z prvních osobních vozů Českých drah, které byly upraveny přesně podle požadavků, které vznesla NRZP ČR. Jedná se celkem o 64 železničních vozů, které do léta budou takto upraveny. Tyto vozy mají zvětšený prostor v kupé pro dva vozíky, zvětšenou a upravenou plochu toalety a jiný způsob zvedací plošiny do vagónu. Je to konkrétní počin blízké spolupráce NRZP ČR a Českých drah. Tyto vozy budou nasazovány pro dálkové vlaky kategorií EuroCity, InterCity, expres a rychlík.

Mimo tyto úpravy zavádějí České dráhy i vylepšení pro nevidomé osoby, kdy do těchto vozů zabudovávají signalizační zařízení. To je kompatibilní se signalizačním zařízením (VPN), které používají osoby nevidomé v městské dopravě. České dráhy současně poskytují osobám nevidomým asistenci.

 

Nabízená aktivita:

Konečně společně

Konečně společně je spolek, jehož zakladatelé Aleš, Jitka a Martin mají společnou vizi. Chtějí seznamovat lidi nevidomé s vidícími a podporovat je v tom, aby jejich společný běh životem byl příjemný a přinášel jim radost do všedních dní. Chtějí ukázat ostatním, že přátelství hory přenáší a že ve dvou se to lépe táhne. Hlavní náplní spolku Konečně společně je rozpohybovat nevidomé a slabozraké prostřednictvím běhu za pomoci trasérů. Protože běhání či jakýkoli jiný pohyb rozvíjí a posiluje naše dovednosti a stáváme se tak psychicky i fyzicky odolnější. Pohyb přináší mnoho radosti a nových přátelství. Co vás čeká, když oslovíte spolek? Jen to, co sami budete chtít. Najdeme vám kamaráda v okolí vašeho bydliště a ten s vámi bude běhat. Pokud nejste zkušený běžec a bojíte se, tak obavy zahoďte. Nikdo vás nebude honit a budete běhat jen tehdy, kdy sami budete chtít. Možná zpočátku budete jen pomalinku klusat a běh prokládat chůzí a možná, že nebudete nikdy mít chuť běhat daleko. Ale je také možné, že se budete zlepšovat a za pár týdnů nebo měsíců proběhnete cílem některého ze závodů. V posledních měsících se na závodech setkávají stovky hobby běžců a nevidomí se mezi nimi rozhodně neztratí. Váš trasér se stane i průvodcem při nákupu sportovního oblečení či obutí, pojede s vámi na závod. Nedostanete žádnou službu, nic nebudete platit. Vše je oboustranně dobrovolné, založené na důvěře a přátelství. Příběhy nevidomých běžců si můžete přečíst na www.konecnespolecne.cz.
Jakékoli otázky pište na info@konecnespolecne.cz

**********************************

Malé poohlédnutí za uplynulým rokem - jak to vidím já

Loňský rok (2014) a činnost naší semilské odbočky hodnotím jako zdařilé, i když je samozřejmě vždy co zlepšovat. Společně se semilským TyfloCentrem jsme uspořádali celkem 43 akcí různého zaměření. Každá z nich byla dle mého názoru skvělá, dobře zorganizovaná, svým způsobem specifická, jedinečná a originální. Je proto velice nesnadné hodnotit, která z nich byla nejlepší a naopak. Každý ze členů odbočky si mohl vybrat dle svého gusta a zúčastnit se akcí, které mu vyhovovaly svým zaměřením a cílem.

Namátkově bych zmínil například dvanáctidenní ozdravný pobyt v Lázních Kundratice konaný v květnu a červnovou exkurzi do HELPPES - Centrum výcviku psů pro postižené, o.p.s. (www.helppes.cz) v Pražském Motole, kde jsme si prohlédli celý areál a shlédli ukázku práce asistenčních psů pro lidi s různým typem postižení a ukázku canisterapie. Helppsí studenti – psi ve výcviku mají nové moderně vybavené kotce s kamerovým systémem a rádiem, kde jim pouští relaxační hudbu. „Relaxačku“, což je  místnost vybavená běžeckým trenažerem, gymbally a inteligenčními hrami. Zde se se psy provádí relaxační a odpočinkové aktivity, které jsou zařazeny do komplexního a velmi náročného tréninkového programu. Na běžeckém páse a gymballech si psi posilují různé skupiny svalů a trénují rovnováhu a na inteligenčních hrách si zdokonalují své myšlení. Takové psí wellness, které je součástí  jejich „studia“. V rámci ukázek jsme si vyzkoušeli chůzi s „Dogsimem“ - simulátorem vodícího psa (jediná pomůcka svého druhu v ČR, která byla pořízena v Belgii. Jde o konstrukci tvořenou kovovými trubkami na kolečkách, která je vedena trenérem. Ten učí nevidomého člověka, jak se se psem pohybovat a jak si s bílou holí vykrývat jiný prostor než bez psa) a dokonce nám byla nabídnuta i chůze s ním v běžném pouličním provozu. Paní ředitelka osobně nám nabídla i možnost nechat se vést vodící minikobylkou Katrijn. Této lákavé nabídky jsme však nevyužili. Po celou dobu nás seznamovaly s činností organizace a předváděly ukázky z výcviku pracovnice Helppes Veronika a Katka v době svého osobního volna, které mohly věnovat jakýmkoli jiným aktivitám. Zároveň se nám věnovala i paní ředitelka Zuzana Daušová, která si proto, aby se nám mohla věnovat, doslova „překopala“ svůj nabitý pracovní program.  Těmto všem patří náš obrovský dík za nádherný a příjemně prožitý den plný nezapomenutelných zážitků!
Další akce, kterou nemohu nezmínit, byl třídenní tajný výlet na Slovácko – do Kyjova, Strážnice a cestou zpět i Brna, kde jsme navštívili Technické muzeum (http://www.technicalmuseum.cz/brnopamatky), zejména
jeho část vyhrazenou nevidomým, kde si návštěvníci mohou exponáty „prohlédnout rukama“ – lze se jich dotýkat, osahat si je, případně je vzít i do ruky, pokud to jejich velikost, váha a rozměry umožňují. Nocovali jsme v Kyjově v ubytovně, během pobytu jsme mj. navštívily místní odbočku SONS, setkali se s několika jejími členy, navštívili turistickou atrakci - nový, nedávno postavený, větrný mlýn - replika holandského „větřáku“ v nedalekých Bukovanech (http://www.bukovansky-mlyn.cz/ )
Ve Strážnici jsme navštívili Skanzen (http://skanzen.nulk.cz/index.php?option=com_content&view=article&id=4&Itemid=4), jehož jedna cca dvouhodinová trasa, je též upravena pro nevidomé, s možností „prohlídky exponátů rukama“. Na organizaci a itineráři tohoto časově náročného výletu s exkurzemi, se podílela paní Hana Vrtková, pracovnice kyjovské odbočky SONS, skvělá organizátorka a „dobrá duše“  díky moc do Kyjova.

Vše na Slovácku bylo výborné, máme spoustu nových a poučných zážitků, jenom počasí nám poněkud nepřálo. Po celou dobu nám pršelo a foukal nepříjemný, vlezlý, studený vítr. Ale počasí se bohužel naplánovat nedá !

Kromě navazování kontaktů v Kyjově a možnosti případné spolupráce se zdejší odbočkou spolupracujeme a udržujeme kontakt i s oblastní odbočkou SONS v Chrudimi.
Na jaře přijela skupinka jejich členů k nám do Semil, poseděli jsme při malém občerstvení v klubovně, kdy jsme se navzájem informovali o činnosti svých odboček a zhruba za hodinu odjeli autobusem do Lomnice nad Popelkou, kde jsme sehráli přátelský turnaj v bowlingu. Chrudimští borci nás po jejich rozpačitém začátku, než se rozehráli a kdy se zdálo, že soupeři jsou srovnatelní, spolehlivě převálcovali.
Na podzim jsme jim jarní návštěvu oplatili a přijeli do Chrudimi sehrát odvetné utkání v bowlingu. Skončili jsme na hezkém druhém místě - byli jsme opět jejich reprezentanty poraženi.

Činnost a pořádané akce jsou zaměřené především na sebeobsluhu a její zdokonalování, nácvik prostorové orientace, získávání samostatnosti, zvyšování sebedůvěry, správných návyků a dalších úkonů i chování nezbytných pro snazší integraci do společnosti a „světa vidících“.

Všechny pořádané akce si můžeme dovolit realizovat díky finanční podpoře:

Nadace Charvát AXL, a.s., Semily, Nadace EURONISA, Město Semily, Město Lomnice nad Popelkou,
Kraj Liberec (grant).

Též nám přispívají dle svých omezených možností
i některé obce, v nichž naši členové žijí - vloni to byly Obecní úřady Benecko, Slaná
a Rokytnice nad Jizerou.       DĚKUJEME VŠEM

Zároveň chci tímto poděkovat panu Pavlovi Hajnovi z Pasek nad Jizerou, za jeho nezištnou pomoc a práci pro SONS v semilské klubovně. Vždy, když je třeba nám pomáhá při úpravách interiéru, sestěhovávání kancelářského nábytku, stolů, skříněk, poliček, vrtání otvorů pro hmoždinky, vyrobil pro nás nádherné, praktické věšáky, skříňky a poličky z vlastního materiálu, za který nikdy nic nepožadoval. Veškerý svůj čas, práci a materiál nám poskytl a poskytuje jako sponzorský dar.

Poděkování též patří paní Zuzaně Podhajské, místopředsedkyni semilské odbočky SONS a do loňského listopadu její předsedkyni za vedení odbočky, která organizovala a vedla vesměs všechny pořádané, a jak jsem již uvedl, vždy zdařilé akce.
Dík si zaslouží i paní Helena Kroupová, průvodkyně TC, dále členky Jana Špatná, Jarča Ducháčová, Věra Martinová, Jitka Hájková, které dle svých možností pomáhají při jednotlivých akcích, úklidu, přípravě i nákupu surovin a mytí nádobí při vaření, které je jedním z nácviků sebeobsluhy. Na výletech a exkurzích, ale i v klubovně, pomáhají ti „koukaví“ a lépe vidící nám s velmi špatným zrakem a s praktickou slepotou i těm zcela nevidomým. Na výletech a exkurzích nám potřebným dělají zcela automaticky průvodce.

Pavel Paldus, předseda odbočky                       (pap)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář