Jdi na obsah Jdi na menu

Bílé hole

Informace a odpovědi na dotazy ze Sociálně právní poradny SONS 10/2019

Krátké, ale důležité upozornění pro uživatele bílých holí.

bila-hul.jpg   bile-hole.jpg

Z minulých článků již víte, že kolem úhrad bílých holí z veřejného zdravotního pojištění probíhala mnohá jednání, jež vyústila v kompromis, který jsme podrobně popsali v článku 07/2019. Řešení lze stručně shrnout tak, že pojišťovny budou hradit všechny typy bílých holí signalizačních a orientačních,
u bílých holí opěrných došlo k navýšení úhrady, ale na některé typy holí v této kategorií si pojištěnci budou muset částku v řádu stokorun doplatit.          

Dohodnutý kompromis se však musí stát součástí zákona. Jeho návrh
v současnosti prochází meziresortním připomínkovým řízením, po vypořádání připomínek návrh musí schválit vláda a poslat jej do Poslanecké sněmovny, která jej po schválení odešle do Senátu, a tak dále. Zkrátka, Nenastanou-li
v legislativním procesu neočekávané komplikace, počítá se s nabytím účinnosti této novely v polovině roku 2020, ne dříve.

Co to v praxi znamená?    Od 1. prosince tohoto roku začnou platit pravidla, podle kterých bude úhrada pojišťoven u bílých holí v nižších částkách, než za kolik budou hole prodávány. Proto doporučuji všem, kdo vědí, že jejich hůl dosluhuje, aby s pořízením nové hole neváhali; od 1. prosince do doby, než nabude účinnosti kýžená novela, by si museli připlatit.


Pozn.: příspěvek též zveřejněn ve zpravodaji Dorášek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář