Jdi na obsah Jdi na menu

Akce v říjnu 2008

Dekorace ze suchých květů

 

Ve čtvrtek 2. října jsme se sešli k dokončení našeho výtvarného dílka, a to  k výzdobě keramických hrníčků sušenými květinami. Jak jistě víte, před týdnem jsme si vyrobili z keramické hlíny malé hrníčky, které jsme nechali volně uschnout.

Po týdnu byly naše výrobky dostatečně suché, a proto jsme se mohli pustit do jejich výzdoby. Nejdříve jsme vyplnili hrníčky aranžovací hmotou. K výzdobě jsme měli připravené různé suché květinky a rostlinky, které jsme postupně zapichovali do měkké hmoty. Fantazie pracovala na plné obrátky, neboť co ozdobený hrníček, to jiné uskupení květinek. Některé naše floristické výrobky byly ponechány  na výzdobu naší klubovny.

Musím podotknout, že výtvarnou dílnu vede pracovník TyfloCentra pan Pavel Bureš a jeho vždy dobře připravená činnost je v naší odbočce oblíbená  a pokaždé s dobrou účastí nejen z řad našich členů, ale i z jiných organizací.


 

Papriky za studena

 

Opět jsme se sešli k  vytváření pokrmů studené kuchyně, a to k vynikajícím plněným paprikám. Jak je vidět, o tuto atraktivní akci začíná být velký zájem, neboť zájemců o předvedení kuchařského umění přibývá. Sešlo se nás celkem 14 kuchařinek a kuchařů nejen z naší odbočky, ale i ze sousedního Centra pro zdravotně postižené.

Vybrali jsme jednoduchý recept, a to paprikové lusky plněné pomazánkou  z  tvarohu, másla, nivy, atd. (viz náš recept), které se konzumují za studena.

A zase se jednotlivé části přípravy rozdělily mezi kuchařinky a kuchaře tak, aby se každý podílel na výrobě. Aby šly naplněné paprikové lusky lépe naporcovat, daly se na 20 minut do ledničky, aby si odpočinuly a pořádně zatuhly.

Manželé Hanušovi nás mile překvapili svojí vynikající masovou pomazánkou, kterou připravili doma a přivezli s sebou. Namazaná na krajíčkách veky byla vynikající a všem chutnala. Tak nám příjemně uplynula doba, než se zamrazila tvarohová směs v  paprikách. Pak konečně došlo na náš gastronomický výrobek. Nejdříve jsme papriky nakrájeli na přiměřená kolečka, naservírovali je na talířky, ozdobili kolečkem rajčete a mohlo se nosit na stůl. Při pohledu na tu krásnou mozaiku, kterou nakrájené papriky vytvářely, nám nezbylo nic jiného, než se pustit do ochutnávky.


 

Thajsko a Vietnam

 

Vzhledem k velkému množství nasbíraných poznatků a videomateriálu byla přednáška MUDr. Holuba o jeho další cestě po Asii rozdělena do dvou částí.

16. října nám pan doktor představil dva státy. Nejdříve pohovořil o Thajsku,  a to o obyvatelích a kultuře, o náboženství, kde převládá buddhismus, dále jsme na videoprojekci zhlédli nádhernou přírodu, navštívená města s honosnými chrámy a kulturními památkami, parky s exotickými stromy  a keřovými porosty a hlavně květiny hýřící všemi barvami. Dále život  ve městě, dopravní ruch s nadvládou kol a mopedů, tržnice se zemědělskými výrobky a produkty - hlavně ovocem, zeleninou, drůbeží a rybami. Na těchto tržnicích se dá zakoupit i hotová jídla, anebo si vybrat suroviny a být přítomný při přípravě menu.  

Potom Dr. Holub pohovořil o Vietnamu. I zde jsme zhlédli mnoho zajímavostí- nádhernou přírodu, řadu kulturních památek, buddhistické chrámy a rušný život v ulicích, kde i zde převládají mezi dopravními prostředky kola   a mopedy. Vietnam byl dříve rozdělen na severní a jižní část. Severní část ovládalo Rusko a Čína a jižní část USA. V letech 1964 až 1973 vedly USA proti Vietnamu válku, kde se snažily ovládnou severní část. Byly to urputné boje, nejen proti vojákům, ale i proti civilním obyvatelům. Na protest americké veřejnosti byla vláda donucena stáhnout část svých vojáků z Vietnamu, ale bombardování pokračovalo ještě začátkem roku 1973. V polovině roku 1973 byla válka ukončena. O dva roky později v roce 1975 byl Vietnam znovu sjednocen a dnes je to socialistický stát.

 

Druhá část přednášky, kdy navštívíme Laos a Kambodžu, se uskuteční  13. listopadu opět v klubovně odbočky SONS.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář