Jdi na obsah Jdi na menu

Besedice - Kalich - Malá Skála

img_1390.jpg…. a jako další z plánovaných akcí na červen byl výlet do Besedic  www.cesky-raj.info/dr-cs/678-besedicke-skaly.html, kam jsme dojeli autobusem ze Železného Brodu. Odsud jsme šli pěšmo na Malou Skálu. Vydali jsme se po červeně značené turistické stezce, ze které jsme si tu a tam odskočili po modré a žluté juknout se na zdejší skalní útvary - Chléviště, Modlitebna, Kalich, …. i vyhlídky na Kozákov, Klokočské skály, údolí Jizery a další partie okolního, nádherného Českého ráje.img_1395.jpg

Ale na tyto úchvatné skalní partie jsme skutečně jenom nahlédli a neprocházeli jimi – přece jen jsme limitováni svým handicapem, a proto nejsme žádní „dobrodruzi, kaskadéři, či dokonce sebevrazi“!

Cestou jsme si uzobli i nějaké borůvky, kterých zde je plno, avšak ještě potřebují pár dnů, aby dozrály. Zatím jsou ještě poměrně malé a kyselé.

 

img_1389.jpgCesta lesem byla příjemná, zprvu se zdála až na nějaký ten vyčnívající kořen lehce schůdná, našim schopnostem vyhovující, prostě „brnkačka“ a nádherná procházka. Ale …. ! zhruba poslední třetina dolů k Malé Skále byla strmá stráň, úzká klikatá traverzující stezka se schody, balvany, kořeny, bahnem, ...... žádná procházka růžovým sadem! Když jsme konečně tento úsek zdolali a sešli dolů, měl jsem košili úplně propocenou. Během sešupu mi po těle stékaly čůrky potu a byl jsem zapocený až na prodloužených zádech !
Naši průvodci - ti lépe vidící než my, co nás navigovali a vedli, nás místy museli pevně držet, abychom se neskutáleli strání dolů, na tom nebyli o nic lépe. Byla to pro ně setsakra tvrdá dřina !!

1405_bouckuv-statek.jpgPo této náročné až dobrodružné túře, při které nám notně vyhládlo, jsme navštívili Boučkův statek - www.bouckuvstatek.cz – kde jsme se odměnili výborným obědem. Výběr jídel byl bohatý, nabízeli i blbouny s borůvkami. Porce servírovali přímo dřevorubecké, tj. v množství pro manuálně těžce pracující lidi v dolech nebo v kamenolomu, či při těžbě dřeva, co dřou nepřetržitě minimálně 12 hodin denně ! Z jedné takové podávané porce by se najedli snad 3 nenároční lidé !

Po skvělé baště jsme se odploužili k nedalekému nádraží a plni nezapomenutelných zážitků, se vlakem vrátili do Semil.
pap

Milovníkům Českého ráje a nejen jim, vřele doporučuji nádhernou knihu Český ráj to na pohled a na procházky, autor: Václav Ziegler, vydala: Galerie EfEf s.r.o., Praha 2014

Tato skvěle napsaná kniha je vyznáním autora k tomuto překrásnému, jedinečnému a nenapodobitelnému výtvoru matky přírody přiléhavě nazvanému ČESKÝ RÁJ

.... na závěr pár nezbytných foteček pro ilustraci

img_1400.jpg   img_1401.jpg

img_1396.jpg   img_1399.jpg

img_1393.jpg   1407_bouckuv-statek.jpg

1406_bouckuv-statek.jpg   1408_bouckuv-statek.jpg

1409_bouckuv-statek.jpg  1410_bouckuv-statek_is.jpg

Mapa

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář