Jdi na obsah Jdi na menu

březen 2013

Vaření – kuřecí maso na smetaně se žampióny

Sešli jsme se v naší klubovně, abychom se naučili uvařit
toto chutné jídlo. Po občerstvení a přivítání se s ostatními jsme se pustili do vaření. Rozdělili jsme si, co kdo bude připravovat, jeden krájel kuřecí maso, druhý čistil a krájel žampióny, další si vzali na starosti přílohy – těstoviny a rýži.
Marcelka s Věrkou se iniciativně chopily hlavního úkolu, spojit tyto suroviny v chutný pokrm. V kastrůlku na tuku a másle orestovaly maso, zaprášily moukou, přidaly nakrájené žampióny, podlily vodou a bílým vínem, osolily a nechaly podusit. Pečlivě promíchaly a podusily. Ke kuřecímu masu se žampióny přidaly smetanu, znovu podusily a podle potřeby přisolily. Mezi tím se nám uvařila i příloha a ihned jsme mohli servírovat. Někdo si vybral jako přílohu rýži a někdo těstoviny, ale všichni jsme se s chutí najedli dosytnosti.
Po sklizení a umytí nádobí jsme si ještě srdečně popovídali a když přišel čas odchodu pro dojíždějící, uvědomili jsme si, jak nám společné odpoledne opět uteklo.


Bowling v Lomnici nad Popelkou

Po nevydařeném plánovaném bowlingu v Semilech, kde nám odmítli otevírat od 13-té hodiny, jsme se dohodli, že na tréninky budeme opět jezdit do Lomnice nad Popelkou. Protože původní telefonní číslo bylo již neplatné a nové nebylo uvedeno na internetu, chopila se iniciativy naše členka, která bydlí v Lomnici a osobně domluvila naši dnešní návštěvu. Po příjezdu nás s nadšením vyzvedla na autobusovém nádraží a přemístili jsme se k budově bowlingu, kde nás čekalo velké zklamání. Na dveřích byla cedule, že mají zavřeno, což jsme vůbec nechápali. Když jsme chtěli situaci ujasnit nemohli jsme se na uvedené telefonní číslo dovolat. Rychle jsme naplánovali náhradní plán, nejprve si dojdeme na oběd a do cukrárny. Poté navštívíme místní muzeum, ale ani tady nám nepřálo štěstí, zrovna zavírali a chystali se mimořádně někam odjet. Zklamaní jsme se domluvili, že si dáme rozchod, protože někteří se chtěli podívat ještě po obchodech, s tím že se sejdeme na autobusovém nádraží.

Muži vaří ženám

Pečená sekaná se sýrovo – hořčičnou omáčkou a karlovarským knedlíkem.
Vaření bylo opět výzvou pro muže a jako v loňském roce nám muži předvedli, že se umějí v kuchyni otáčet stejně dobře jako ženy. Stává se tradicí, že vždy jednou za rok k svátku MDŽ pro nás muži rádi uvaří a nám dovolí pouze umýt nádobí. Ve čtyřech lidech připravili pokrm, na kterém jsme si pochutnali. Ženy se usadily u stolu a když se začala linout z kuchyňky vůně, tipovaly, copak to asi bude dobrého a o to více se nemohly dočkat. Když bylo vše hotové, nenechali si muži pomoci ani s roznášením jídla a byli rádi, když se mohli konečně posadit mezi nás a užívat si pochvalná slova. Po dojedení se ujala skupinka žen mytí a úklidu nádobí. Po celé odpoledne se vedla veselá zábava, padlo i několik vtipů, prostě příjemně strávené odpoledne. Odcházeli jsme s plnými bříšky a s dobrým pocitem z vydařené akce.

Zámek Sychrov v zimě

V tento zimní den jsme se sešli na nádraží s tím, že využijeme celoroční nabídky prohlídek na zámku na Sychrově a navštívíme ho tedy i v zimě. Po příjezdu a přesunutí k zámku jsme se domluvili, že si dojdeme nejdříve na jídlo a pak navštívíme klenotnici, ve které je výstava plastik a šperků z drahých kovů a kamenů českého klenotníka Františka Khynla, které daroval České republice a nachází se v přízemí východního křídla. Poté jsme si se zájmem prohlédli i novogotický zámek Sychrov, který sloužil jako rezidence původem francouzského rodu Rohanů. Zámecké pokoje jsou zařízeny původním nábytkem, obrazy a dalšími doplňky; většina místností také vyniká bohatou řezbářskou výzdobou. Zámek je veřejnosti zpřístupněn ve značném rozsahu, takže jeho prohlídka nám poskytla dokonalou představu, jak se ve 2. polovině 19. století žilo na venkovském sídle bohaté šlechtické rodiny.
Spokojeni s prohlídkou a podrobným výkladem jsme se všichni promrzlí, již těšili domů do tepla.
 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář