Jdi na obsah Jdi na menu

únor březen 2010

Krajský přebor bowlingu v České Lípě

 

Bylo mrazivé ráno, čtvrtek 4. 2. 2010, a nás se na vlakovém nádraží sešlo celkem šest. Vydali jsme se do České Lípy na krajský přebor zrakově postižených v bowlingu. Cesta trvala 2,5 hod. nám ubíhala celkem rychle. Podařilo se nám sednout si pospolu a mohli jsme se domlouvat mimo jiné i na taktice hry.

Po příjezdu nás Lída Chalupová odvedla na místo konání, kde jsme se po přivítání s ostatními přezuli a rozdělili do družstev.

Účelem hry bylo získat putovní kuželku. Ze čtyř družstev jsme se umístili na prvním místě a získali jsme i první místo v jednotlivcích. S takto hezkým výsledkem snad nikdo z nás nepočítal. Trénink se vyplatil. 

Po předání výher a diplomů jsme se vydali na zpáteční cestu. 

 

Podkrkonošské jeskyně a okolí

 

Ve čtvrtek 11. února 2010 proběhla v klubovně SONSu přednáška o jeskyních a krasových jevech v našem regionu, nazvaná „Podkrkonošské jeskyně a okolí“.

Jedná se o krasové jevy a prostory v malých vápencových krách, které jsou roztroušeny v okolním krystaliniku. Jsou to například podzemní prostory u Železného Brodu, jeskyně na Vošmendě, jeskyně u Rokytnice nad Jizerou a v Poniklé. Ty jsou se svojí délkou chodeb, cca 350 metrů a podzemním jezerem, ve zdejším regionu největší.

Přednášku provedl Mgr. Vratislav Ouhrabka, geolog a odborný pracovník bozkovských dolomitových jeskyní. Je též členem České speleologické společnosti, jejíž členové dobrovolně, ve svém volném čase a bez nároku na odměnu vykonávají práce při vyhledávání, průzkumu, dokumentaci a „zprůchodňování“ nových jeskynních prostor. Jedná se především o těžkou a namáhavou dřinu, v mokru a blátě, kdy je třeba „vynosit“ v kbelících spoustu kamenné suti z řícených stropů, bahna, sedimentů a dalších cizorodých materiálů naplavených vodou.

Vráťova přednáška doplněná mnohdy jedinečnými záběry, byla zaměřena především na tyto práce a přiblížila nám tuto, zejména široké veřejnosti, neznámou činnost.


Vaření v klubovně

 

Z mnohých vyzkoušených receptů jsme si tentokrát upekli bramboráky. Recept na bramboráky snad ani nemusíme uvádět, neboť je velmi známý.

Snad si jenom zopakujeme základní suroviny:
Nastrouhané syrové brambory, sůl, pepř, kmín, česnek, hladká mouka, majoránka. Dle chuti možno přidat uzeninu, škvarky nebo uzené.

Vypracujeme těsto a postupně pečeme na pánvi na rozehřátém oleji.

 

O Velikonocích

 

Velikonoce patří k významným křesťanským svátkům. Oslavují zmrtvýchvstání ukřižovaného Ježíše Krista. Podobně jako Vánoce také oslavy Velikonoc se přenesly i mimo oblast církve. Pro nenábožensky smýšlející jsou Velikonoce především oslavy jara, probuzení přírody a nástupu teplejších, na sluneční svit bohatších dnů, na které se všichni po dlouhé zimě těší.