Jdi na obsah Jdi na menu

červen 09

Muzeum panenek

Náš čtvrteční výlet 4. června směřoval do Troskovic. I přes nezvykle studené a větrné počasí, se nás sešlo osm výletníků. Po vystoupení z vlaku v Borku, jsme se vydali na čtyřkilometrovou cestu do Troskovic.

Cesta nám rychle uběhla a brzo jsme našli cíl naší cesty - Muzeum panenek. Při prohlídce jsme byli překvapeni velkým množstvím vystavených panenek. Panenky byly různě veliké a byly ustrojené do nádherných šatiček. V muzeu byly i další exponáty spjaté s dětmi a dětstvím: medvídci, kočárky jak pro panenky, tak i pro novorozeňata.

Po prohlídce muzea jsme se vydali na nedaleký hrad Trosky. Z vrcholu věže Baba jsme spatřili Ještěd, Bezděz, Vyskeř a panorama Krkonoš. Po odpočinku a občerstvení v místní restauraci, jsme se vydali na zpáteční cestu k vlaku.

 

Harrachov a sklárna Novosad

 

Na přání našich členů jsme opět zařadili do programu návštěvu sklárny v Harrachově. Do sklárny jsme již zavítali před dvěma lety společně s libereckým SONSem.

Počasí nám 11. června moc nepřálo. Bylo chladné ráno a kolem 10 hodiny se ještě spustil silný déšť. Naštěstí jsme byli na nepřízeň počasí připraveni.

Po výstupu z vlaku nás ovanul čerstvý horský vzduch. Od nádraží cesta vedla lesem. Sklárnu Novosad jsme našli v dolní části Harrachova. Zaplatili jsme vstupné a s přidělenou průvodkyní jsme se vydali na exkurzi.

Nejprve nám průvodkyně podala podrobný výklad o historii sklárny. Dále nás seznámila s procesem výroby skla, o jeho úpravách (např. barvení, broušení). Nejvíce nás zaujali skláři a to, jak se pohybovali kolem pecí a s jakým fortelem dokázali vyfukovat skleničky.

Po prohlídce provozu jsme byli zavedeni do malého pivovaru na ochutnávku piva, které zde vaří.  Ochutnávka piva Ferdinand byla v ceně vstupenky. Světlý i tmavý ležák všem chutnal výtečně.

Dále jsme navštívili muzeum a místní prodejnu skla. Při zpáteční cestě k autobusu jsme si prohlédli Harrachov a to, jak se od naší minulé návštěvy změnil.


Den otevřených dveří 2009

 

V letošním roce jsme opět uspořádali den otevřených dveří. Akce se konala 17. června. Zúčastnily se jí Spektra Praha a Tyfloservis Liberec.

Spektra předvedla řadu kompenzačních pomůcek: kamerové stolní a ruční lupy, digitální čtecí zařízení s hlasovým výstupem, počítače vybavené hmatovým a hlasovým výstupem a zvětšovacími programy.

Zvláště zajímavá byla kapesní digitální lupa Compact+, která svým uživatelům umožňuje pohodlné zvětšování, bez závislosti na dostatku světla, nebo zásuvce. Další zajímavou pomůckou bylo např. digitální čtecí zařízení, které stiskem jediného tlačítka přečte Vaši oblíbenou knihu nebo časopis.

Pomůcky, které usnadňují nevidomým a slabozrakým

každodenní život, představil Tyfloservis Liberec. Jednalo se o klasické ruční lupy, hodinky s hlasovým výstupem, čtečku barev, hladinku k nalévání tekutin a o mnoho užitečných pomůcek do domácnosti a i pro kutily.

Akci navštívily děti ze základní školy v Semilech Řeky, pracovnice OSV Semily, členové odbočky SONS Turnov a členové naší odbočky ze Semil. Mnozí neváhali přijet z daleka (z Lomnice nad Popelkou,  Valteřic, Dolních Štěpanic).

 

Opékání buřtů

 

Vzhledem k nepříznivému počasí – vytrvalému dešti, bylo nutné tuto akci odvolat. Ve čtvrtek 25.6. jsme se tedy sešli v klubovně a buřty opekli na lávovém grilu.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář