Jdi na obsah Jdi na menu

prosinec 2009

Rok 2009

 

Vážení naši klienti, je konec roku a nastává čas na různá bilancování, dávání si předsevzetí a různá přání jako jsou dlouhá léta,štěstí a zdraví. My nebudeme bilancovat, ale stálo by za úvahu si připomenout, co se nám zdařilo a co bychom si přáli. Daří se nám pořádat různé akce, na které jste si zvykli chodit každý čtvrtek. Plánujeme akce vždy v předstihu , tak aby jste si mohli vybrat. Mnozí z Vás se podílíte i svou radou a přáním.

 Máme velmi dobrou spolupráci s Dr. Holubem, který rád a ochotně pro nás dělá přednášky na cestovatelské a zdravotní téma a vždy přijde s něčím novým. Ale i další nás neodmítnou, např. Dr. Šlechta s manželkou.

Jezdíme na výlety, poznáváme hrady a zámky a jejich historii. Pořádáme exkurze do zajímavých míst nejen v okolí Semil, ale i do jiných krajů. Navštívili jsme sklárnu v Harrachově, elektrárnu na Spálově, Žižkovský vysílač, Rehabilitační středisko Dědina a Středisko výcviku vodících psů v Praze. Chodíme hrát bowling jak v Semilech , tak i do Liberce a v poslední řadě do Lomnice nad Popelkou. Pustili jsme se i do vaření, kde si klienti vzájemně pomáhají a učí se zacházet s kuchyňským náčiním. Pořádáme různá setkáni a posezení např.  posezení při kávě, setkávání v přírodě s opékáním buřtů.V letošním roce jsme začali  promítat komentované filmy. Vyzkoušeli jsme si kavárničku po tmě a mnoho dalších společných setkávání.

Pořádáme pro naše klienty (i klienty z jiných odboček ) rekondiční pobyty.

Klienti se můžou vzdělávat na PC s hlasovým a zvětšovacím programem a zdokonalovat se v anglickém jazyce.
Přáli bychom si větší komunikaci a podílení se na akcích nejen místních ale i přespolních členů, větší návštěvnost na akcích. Přáli bychom si  rozšířit členskou základnu a větší společnou spolupráci.

Přejeme Vám štěstí a zdraví a splnění všech přání v roce 2010.

 

 OR Semily

 

 

 

Proboštův betlém.

Před vánocemi jsme se vydali za poznáním Proboštova betléma, který po opravě byl znovu dán do provozu. Po příjezdu do Třebechovic pod Orebe jsme se vydali do muzea, kde je betlém vystaven.

Betlém je zhotoven celý ze dřeva z více jak 2000 dílů a 350 figurek.Probošt byl výborný truhlář, i přesto mu postavení betléma trvalo čtyřicet let. Je to světový unikát, který byl prohlášen za národní kulturní památku.Betlém je nově nasvícen.Po spuštění, když si naše oči zvykli na osvětlení, jsme zůstali stát v úžasu nad tou nádherou, jak se všechno pohybuje a pracuje.

Byl to pro nás velký zážitek a nemohli jsme se vynadívat a odtrhnout od betléma. Ale to nebyl jediný, který jsme si prohlédli.Ve vedlejším sále byly další, rovněž velmi hezké, které byly zpuštěny. Některé byli už z naší doby, ale velmi zdařilé.

Výlet se vydařil a na památku jsme si zakoupili skládací betlém, který jsme vystavíli v naší klubovně.

Na zpáteční cestě jsme navštívili vrch Oreb. Na tomto místě se konalo velké shromáždění východočeských husitů, kteří se podle vrchu pojmenovali - Orebité. V roce 1423 se jejich velitelem stal Jan Žižka.

 

 

 

 

 

 

Vánoční besídka

I letošní konec roku jsme zakončili vánoční besídkou.Nad očekávání se nás sešlo poměrně dost členů. Na prostřeném stole vonělo vánoční cukroví, chlebíčky i dobroty od naších klientů.Při kávě i vínečku se zábava pomalu rozjížděla do té správné nálady.A k tomu jsme si přehrávali vánoční koledy a písničky.
Nezapomněli jsme ani na různé vědomostní soutěže na rozvíjení paměti ve formě kvizů, různých pořekadel a došlo i na vtipy na téma policajti a blondýnky.

Ale ze všeho nejdříve jsme popřáli našim klientům Aničce a Mirkovi Hanušovým ke zlaté svatbě, kterou oslavili začátkem prosince, do další společné cestě ke svatbě diamantové.
Po celou dobu besídky probíhala soutěž o napsání nejhezčího přání k vánocům a novému roku.Ke konci besídky byla soutěž všemi účastníky vyhodnocena.Svorně jsme se shodli a přiřkli vítězství Ivance Kašťákové, která se besídky zúčastnila se svým tatínkem.
A nakonec k nám zaletěl Ježíšek a všechny nás obdaroval malým dárkem.
Na rozloučenou a cestu domů jsme si popřáli hezké vánoce a do nového roku hlavně hodně zdraví, které všichni potřebujeme.