Jdi na obsah Jdi na menu

Duben 2009

Studená kuchyně - tousty

Na tuto akci jsme se sešli ve čtvrtek odpoledne 16. dubna. Bylo nás celkem deset klientů. Před akcí jsme
nakoupili potřebné suroviny: toustový chléb, salám, tvrdý sýr, ledový salát, rajčata, pažitku a salátové okurky. Pak jsme se všichni s nadšením vrhli do práce.

Každý musel vykonávat nějakou činnost. Nejprve bylo třeba umýt zeleninu, poté ji nakrájet. Samozřejmě jen okurku a rajčata. Salát jsme rozdělili na jednotlivé listy. Poté jsme nastrouhali tvrdý sýr. Spoustu legrace jsme si užili s krájením pažitky.

Když bylo vše připravené, pustili jsme se do výroby.
Na chleba jsme dali pár koleček salámu, posypali vše sýrem, přidali rajčata, pažitku a lísteček salátu. Vše jsme nakonec přikryli druhým krajícem chleba.

Takto připravené tousty jsme z obou stran potřeli tukem (aby se nepřipekly). Pak si každý účastník vyzkoušel své tousty upéct ve dvou  připravených a rozehřátých toustovačích. Byla to taková lehká odpolední svačinka, která se všem povedla a výborně chutnala.



Velikonoce v archivu

 

Byl čtvrtek 9. dubna, teplý a slunečný den. Letošní Velikonoce byly opravdovým svátkem přicházejícího jara. K jejich oslavě jsme se opět sešli v nádherně vyzdobené klubovně. Rozkvetlý zlatý déšť potěšil snad každého. Mnoho klientů zaujaly i kraslice z minulých let.

Klienti měli samozřejmě možnost vyzkoušet si sami zdobit vajíčka. Tentokrát mramorovací technikou. Výsledky byly překvapivé.

Prožili jsme hezké odpoledne. Poseděli jsme při kávě a čaji, popovídali si, naučili se plést i pomlázky. Nakonec celé oslavy byl podáván ovar, který jsme připravili v naší nové kuchyňce.

 


Dědina

 Dědina je rehabilitační středisko pro zrakově postižené občany, které se nachází v Praze. 28. dubna jsme se vydali na jeho návštěvu.

Byli jsme přivítání paní ředitelkou, která se nám věnovala po celou dobu prohlídky. Seznámila nás se vznikem střediska. Představila nám profese, ve kterých Dědina zrakově postižené zaškoluje. Jedná se např. o obory: košíkář, masér, tkalcování a výroba keramiky. Nezbytnou součástí rekvalifikace je výuka braillova písma, výuka a zdokonalování dovedností s PC s hlasovými a zvětšovacími programy.

Samozřejmě jsme se podívali i do všech dílen. Zastihli jsme tam frekventanty v  plné práci. Usoudili jsme, že výuka zrakově postižených je velmi náročná. Od lektorů vyžaduje velkou trpělivost. Tato práce je nesmírně záslužná, protože absolventům kurzů umožňuje vrátit se zpět do běžného života.

Po dobrém obědě naše cesta směřovala do centra Prahy. Prošli jsme se po Karlově mostu, prohlédli Staroměstské náměstí a Týnský chrám. Stihli jsme i odbíjení orloje. Prošli jsme Celetnou ulici a došli jsme na Náměstí Republiky ke stanici metra a vydali se na zpáteční cestu domů.



Jarní oblastní shromáždění členů SONS Semily

 

Ve čtvrtek 23. dubna se v klubovně odbočky uskutečnilo oblastní shromáždění. Sešlo se celkem 27 členů, včetně hostů. Nejpodstatnější bylo vystoupení ředitele TyfloCentra Liberec, Ing. Rudolfa Vrzaly. Ředitel objasnil personální změny, které proběhly v TC Semily na přelomu března a dubna. Vysvětlil nelehkou finanční situaci TyfloCentra v Libereckém kraji. 

Dále předseda odbočky zhodnotil dosavadní činnost SONS. Klienti byli seznámeni s připravovanými akcemi. Byli pozváni na rekondiční pobyty (viz. výše). Děkujeme všem za účast. Zvláštní poděkování zaslouží Ti, kteří pomohli s přípravou shromáždění.


Komentované filmy

Protože v dubnu nebyl zájem o promítání komentovaných filmů, a blíží se léto, rozhodli jsme se v promítání pokračovat až v měsíci září.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář