Jdi na obsah Jdi na menu

Kompenzační pomůcky

Dorášek

Po roce a téměř ve stejný den naše organizace uspořádala předvedení kompenzačních pomůcek. A opět za účasti Spektry Praha a Tyfloservisu Liberec. Obě organizace předvedly škálu kompenzačních pomůcek, které pomáhají nám slabozrakým a nevidomým k  lepší integraci
do společnosti. Opět jsme měli možnost si veškeré vystavené pomůcky prohlédnout, ohmatat a hlavně vyzkoušet. Byla to jedinečná příležitost seznámit se z těmito pomůckami.

Spektra Praha předvedla digitální a kamerové lupy, počítače se zvětšovacím a odečítacím programem jako je Jaws, Supernova nebo Zoomtex a novinky roku 2008.

Lektorky Tyfloservisu Liberec Jitka Fajmonová a Kateřina Šretrová nás zúčastněné seznámily s  pomůckami, které nevidomým a slabozrakým usnadňují denní život. Byly to například ruční lupy, čtečka barev, tonometr s  hlasovým výstupem, mobilní telefon s hlasovým výstupem, indikátor hladiny a světla.


Vážení členové a klienti naší organizace.

V našem časopise píšeme většinou samá pozitiva a zapomínáme na negativa. Využívám této příležitosti abych se pozastavil nad návštěvností této tak důležité a významné akce. Mrzí nás neúčast některých pozvaných hostů, ačkoliv jsme tuto akci s  předstihem medializovali v  kabelové televizi, v kulturním kalendáři, v Semilských novinách a rozeslali osobní pozvánky. Dále jsme s touto akcí seznámili město Lomnici nad Popelkou, Jilemnici, Vysoké nad Jizerou, mnohé okolní obecní úřady a pozvánka byla uveřejněna i v kabelové televizi v Chuchelně.

Nejvíce nás však mrzí malá účast našich členů. Tato akce byla určena především pro ně. Zde se mohli podrobně seznámit  nejenom se známými kompenzačními pomůckami, ale především s  těmi úplně novými a vyzkoušet si je. Mnozí návštěvníci mi dají určitě za pravdu, že bylo si co prohlédnout a vyzkoušet. Je to škoda, že vás nepřišlo více! Mám takový dojem, že mnozí klienti si říkají: „Já to zatím nepotřebuji“. Myslím si však, že to není správný pohled na naši problematiku, protože všechny kompenzační pomůcky ulehčují všem zrakově postiženým vykonávání úkonů v běžném životě.

Děkuji těm, kteří si našli volný čas a tuto akci navštívili a aspoň částečně se seznámili s  problematikou nevidomých a slabozrakých. Děkuji také Odboru sociálních věcí MěÚ v Semilech, konkrétně paní Heleně Šlajsové za účast na této akci, pracovníkům Spektry Praha a instruktorkám Tyfloservisu Liberec za předvedení pomůcek. Poděkování patří také těm našim členům, kteří zajišťovali chod této akce.

 

MilanJanočko, předseda OO SONS Semily



 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář