Jdi na obsah Jdi na menu

duben 2010

Aprílové velikonoční posezení
Ačkoliv byl apríl, naší členové se nenechali vyvést z míry, nedali na pověry a v hojném počtu se dostavili na velikonoční posezení, které jsme připravili.

Naši klienti si mohli vyzkoušet pletení pomlázek a barvení vajíček. Což někteří i využili. Smyslem našeho posezení bylo připomenout si, že velikonoce jsou nejen svátky liturgické, ale především jsou to oslavy jara. Na jaře se probouzí příroda, začíná se všechno zelenat a nastává v přírodě nový život.

Při kávě a čaji, ale i při vínečku se naší klienti rozveselili a zavzpomínali na dřívější velikonoce nejen v odbočce, ale i v soukromém životě.

Rozcházeli jsme se v pozdním odpoledni s přáním prožití hezkých velikonoc.

 

 

Bowling v Lomnici nad popelkou
Dne 8. dubna jsme se opět vydali do Lomnice nad Popelkou.
Naším cílem bylo zahrát si v bowling. Hry se zúčastnili naší členové ze Semil a Lomnice nad Popelkou. Hra probíhala na vysoké úrovni a všichni podávali pěkné výkony. Kuželky padaly jedna radost. S překvapením dosáhla nejlepšího výsledků paní Marková.

 

 Celodenní výlet do Poniklé

První jarní výlet jsme naplánovali do malebné horské vesničky, kde si chudí skláři k výrobě bižuterie a foukaných perel začali s přivýdělkem montováním vánočních ozdob. Postupem času se centrem výroby foukaných perel a perlových ozdob stala malá obec Poniklá v Krkonoších. Firma RAUTIS, a.s. kterou jsme navštívili, nejen že s výrobou navázala na stoletou tradici ale i zmodernizovala pracovní procesy a přichází na trh stále s novými vzory těchto křehkých vánočních ozdob. Během výroby projde každá perlička minimálně osmkrát rukama zručných pracovníků – od ručního foukání skleněných perliček přes stříbření a barvení až k samotné montáži ozdoby. 

Tuto návštěvu jsme spojili také s návštěvou sousedního Muzea krkonošských řemesel, kde jsme mimo jiné shlédli i perlařskou expozici, výstavu ubrusů, krajkových výrobků a dobových kočárků. Při této prohlídce se mnohým z nás vybavilo v jakých kočárcích vozily naše maminky nás a v jakých jsme vozily my naše děti.

   Zuzana Podhajská

 

 Zpřístupněné jeskyně ČR

Dne 22. dubna pokračovala přednáška geologa Mgr. Ouhrabky na téma jeskyně. Tentokrát nás seznámil s jeskyněmi které jsou zpřístupněné v celé ČR.
Pomoci videoprojekce jsme mohli zhlédnout krásy jeskyň, krápníkové útvary a mnoho dalších zajímavostí.
Mgr. Ouhrabka nás seznámil s jeskyněmi v Čechách jako jsou Bozkovské, Koněpruské, a Chýnovské. Dále na Moravě. Jsou to  Punkevní, Sloupsko-Šošůvské, Mladečské, Javoříčcské,  Zbrašovské,

Dále Balcarka, Na Pomezí, Kateřínské Zbrašovské, Na Turoldu, Na Špičáku a jeskyni Výpustek.

Byla to jedna z velmi hezkých přednášek bohatá na informace nejen o vzniku a zajímavostech jeskyň ale i o jejích pohnutých osudech. 

   Milan Janočko