Jdi na obsah Jdi na menu

leden 2010

Bolesti v zádech

 

První přednáška letošního roku pojednávala o bolestech v zádech. Přednášky se ujal MUDr. Miroslav Holub, který rád navštěvuje naší odbočku a vždy nás překvapí novými poznatky nejen ze svých cest po zajímavých zemích, ale i ze zdravotní tématiky. Na přání naších klientů si tentokrát MUDr. Holub připravil přednášku o bolestech v zádech.

Nejdříve nás seznámil se stavbou těla, svalovou a nervovou soustavou a s různými zakřiveními páteře.   Zajímavé pojednání bylo o příčinách bolesti zad, které se dají shrnout do čtyř skupin. Jsou to: špatný postoj těla, obezita, ochablé svaly a stres. Mezi mnohé příčiny patří i zvedání a nošení těžkých břemen, strnulá poloha při práci, anebo špatné a dlouhé sezení. V poslední řadě hraje roli i věk a celkové opotřebení. Nejčastějším projevem bolesti zad je ztuhnutí podél páteře, při pohybu ostré bolesti v horní nebo dolní části páteře s občasným vystřelováním do dolních končetin.
V další části přednášky MUDr. Holub pohovořil o prevenci a léčbě. V prevenci se doporučuje shodit nadváhu a tím ulevit celému organizmu, vyvarovat se nadměrnému přetěžování, správný postoj při práci, správné držení těla a pravidelné cvičení. Vyvarovat se propocení a následnému prochladnutí a mnohým  dalším ovlivňujícím faktorům. V léčbě pohovořil o různých medikamentech na zmírnění bolesti, o akupuntuře i o čínské medicíně.

Nakonec zbyl  čas i na četné dotazy na různé léky a prevenci.

 

Bowling- trénink

 

Ve čtvrtek 21. ledna odpoledne jsme se vydali do Lomnice nad Popelkou na trénink v bowlingu.Tento trénink jsme pojali jako přípravu na velké klání zrakově postižených občanů mezi odbočkami libereckého kraje. Přebor se bude konat 4. února v České Lípě.

Účelem tréninku bylo vyzkoušet si hru, vybrat ty nejlepší hráče a sestavit družstvo. Po počátečních slabých hodech koulí na kuželky se účastníci postupně rozehráli a začali podávat dobré výsledky. Nebylo vůbec lehké vybrat a sestavit družstvo. Až po menší dohodě mezi hráči se vše podařilo. Našemu družstvu držíme všichni palce a věříme, že se z krajského přeboru vrátí s hezkým výsledkem.

 

 

 

 

Vaření – Krkonošské kyselo

 

Dne 28. ledna při našem setkání jsme si uvařili kyselo z chlebového kvásku. Tato polévka je v naší oblasti velmi známá a oblíbená a není divu, že se nás sešlo celkem patnáct klientů. Vaření se ujala Jarča Ducháčová, která si zručně poradila s uvařením polévky pro tolik strávníků. Přípravu rozdělila mezi klientky tak, aby bylo vše rychle uvařeno.

Po malé chvilce zavoněly houby v  polévce, potom osmažená cibulka a vejce. Uvařené kyselo se odstavilo z plotýnky a už zbývalo jen počkat, až budou uvařené brambory.
Polévka se povedla a všem chutnala.