Jdi na obsah Jdi na menu

leden 2011

Slovenské halušky

 První naše setkání v Novém roce bylo ve čtvrtek 13. ledna za účasti deseti členů. Na programu jsme měli vaření. Vybrali jsme si halušky, které jak víme, jsou slovenské národní jídlo a které jsou čím dále více oblíbené i v Čechách. Tohoto úkolu, uvařit dobré a chutné halušky, se ujala paní Vandová, která pochází ze Slovenska a vaří je doma pro svoji rodinu.

Pod jejím vedením se na cibulce připravilo kysané zelí s uzeným masem, dále nastrouhal Balkánský sýr. Proč zelí a balkánský sýr? Protože jsme chtěli ochutnat jak se zelím, tak i se sýrem. Mezitím jsme oškrábali a nastrouhali brambory a paní Vandová s pomocí polohrubé mouky vypracovala správné těsto. Z uvařených halušek se část připravila se zelím a část se sýrem. A které byly lepší? No, samozřejmě oboje.
Tato akce byla velmi vydařená, protože nikdo ze zúčastněných nepřihlížel a nečekal, až bude vše hotové, ale všichni se smažili pomoci.

Ti, kteří doma toto menu vaří, a jejich čím dál tím více,viděli jinou přípravu a postup vaření, a ti, kteří dneska vařili poprvé, se to naučili a jistě si to doma uvaří.

Nakonec byli všichni spokojení, všem chutnalo a někteří si odnesli halušky i k večeři.

 

Komentovaný film

 Dne 19. ledna byla naplánovaná přednáška Mgr. Tomáše Seidla na téma „ Island, země ohně a ledu“. Ze zdravotních důvodů byla tato přednáška přeložena na jiný termín.

Jako náhradní program jsme zvolili promítnutí komentovaného filmu „ Doktor od jezera hrochů“.

Akce se zúčastnilo 14 členů a všem se film líbil.

 

Bowling v sedmihorkách

 Naši sportovní činnost v tomto roce jsme zahájili 25. ledna v Sedmihorkách, kde proběhla hra v bowlingu. Tuto hru jsme pojali jako trénink na Krajský přebor, který se uskuteční v dubnu. Tréninku se zúčastnili členové odbočky ze Semil a Lomnice nad Popelkou. Cílem akce bylo se po delší pauze rozhýbat a rozehrát, což se také podařilo. Na zdejších profesionálních bowlingových dráhách (pořádají se zde různé turnaje) všichni zúčastnění podávali dobré výsledky.  Nebylo zvláštností shodit jedním hodem všech deset kuželek a tím si připsat více bodů.

Další bowlingový trénink v Sedmihorkách jsme naplánovali na 10. března opět od 12:30 hodin.                                       

 

                                                           Milan Janočko