Jdi na obsah Jdi na menu

listopad 2012

 

Výroba papírových kytiček

Přišel podzim apro chladné počasí jsme už přestali jezdit na oblíbené výlety. Sešli jsme se v klubovně, kde jsme měli v rámci výtvarné činnosti původně z keramiky vyrábět rámeček na fotky, ale protože jsme zatím nemohli přivézt glazuru, pustili jsme se do výroby papírových kytiček, které byly v plánu aktivit až na listopad. První lístečky nám všem dělaly velké problémy, ale každým dalším jsme se lepšili, až se nám podařilo vyrobit celou kytičku. Někoho výroba kytiček zaujala natolik, že v této tvorbě pokračuje i doma. Výborná činnost na zimní večery.
 
 Bowling - Sedmihorky
 
Ve středu 24. 10. jsme se sešli na vlakovém nádraží s těmi, kteří rádi hrají bowling. S půl hodinovým zpožděním jsme odjeli do Sedmihorek. Stihli jsme se seznámit s novým členem SONSu a zjistit, že se s některými členy zná. Pánové měli radost, že mají nového společníka. V Turnově na nás čekal klient z Liberce, který se emailem domluvil s naší pobočkou a přidal se k nám. Když jsme dorazili do Sedmihorek, dali jsme si tradičně nejprve oběd a pak se pustili do hry, na kterou se všichni moc těšili. Každý si objednal na co měl chuť a s plnými žaludky se šlo na hru. Vytvořili jsme dvě libovolná družstva tak, aby byla družstva vyrovnaná a hurá do boje. Kluci z obou družstev soupeřili mezi sebou a bylo vidět, že je to opravdu baví. I ti, kteří byli poprvé na bowlingu, si den užili a byli ze hry nadšeni, neboť hra je oslovila. Kdo chtěl, zpříjemnil si čas hry kávičkou a zákuskem. Ten čas tak utekl, že se nikomu nechtělo domů. Sepsali jsme body a sestavili žebříček vítězů. Ale nutno podotknout - čest vítězům, ale i poraženým. Už teď se všichni zúčastnění těší na Vánoční bowling.
 
 Vaření - polévka z cukety a plněné palačinky

Do vaření bezmasého jídla se s velkým zájmem zapojilo všech deset příchozích. Každý si vzal na starost nějakou práci, někdo loupal a strouhal cuketu, druzí loupali brambory, a další se pustili do palačinek. Už při přípravě tu bylo veselo a smích, každý se těšil co za dobrotu pro nás vykouzlíme. Bylo to náročné menu, ale opravdu se přidal každý a práce šla bez problému od ruky. Stihli jsme si s klienty z Dědiny popovídat o tom, co prožili od konce prázdnin a také o tom, co zvládli s úspěchem sami vzhledem k zdravotnímu postižení. Když jsme si připravili suroviny, začali jsme vařit. Dali jsme dusit cuketu na máslo, osolili, přidali masox, a kmín. Ti, co dělali palačinky, měli čas na dodělání, pak jsme je naplnili směsí jablíček a hermelínu. Dali jsme palačinky do trouby, aby nevychladly, a čekali než se dovaří polévka, která nám provoněla klubovnu. Všichni už se těšili na to, co to bude za dobrotu. Nakonec se usmažila cibulka dohněda a přidala se do polévky. A mohlo se dávat na talíře a podávat. Všem moc chutnalo a tak si většina přidávala. Někteří chtěli recept, aby si dílo vyzkoušeli doma. Po jídle jsme si dali kafíčko se šlehačkou a mohli si tak povídat a rozebírat, co kdo měl na srdci. Čas tak rychle utíkal, že jsme se museli rozloučit s těmi co dojíždí zdaleka, poklidit, umýt nádobí a vyprovodit některé na autobus.
 
Klubové posezení - stolní a společenské hry
 
Sešli jsme se v klubovně abychom se pobavili a zahráli si stolní a společenské hry. Než jsme si pro všechny uvařili čaj a kávu, tak někteří vyprávěli o tom, co se jim přihodilo a jak prožili uplynulý týden. Ti, kteří rádi hrají karty, si zahráli karetní hru Canastu a ostatní si chtěli zahrát šipky. Bylo to trošku nebezpečné, ale moc jsme se u toho zasmáli. Každému z vítězů blahopřejeme. Potom jsme si zahráli hru kufr, čímž jsme si mohli procvičit hlavičky a přitom se zasmát. Některé klientky musely odejít dříve domů, aby došly za světla, a vytrvalci pokračovali ve hře. Nakonec jsme hádali známé osobnosti. Napsali jsme jméno osobnosti na papírek a jednomu se papírek nalepil na čelo tak, aby neviděl o koho jde, a mohl klást otázky v podobě (jsem muž či žena, významná osobnost v politice nebo ve zpěvu atd.). Byl to opravdu těžký úkol, ale někomu se dařilo a uhádli osobnost velice rychle, protože na to šli chytře. Bylo to velice veselé odpoledne a příjemně strávený čas v tak pochmurném období.
 
 
Výtvarná činnost - výrobky z keramiky
 
Sešli jsme se, abychom si vyrobili něco vlastníma rukama něco, co by nám mohlo dělat radost. Nejprve jsme si museli upravit hmotu, která nám trochu zatuhla, a tak jsme pořádně namáhali svaly, než jsme hmotu upravili. Přitom jsme si poslechli pár vtípků a proto bylo moc veselo. Vytvářeli jsme vánoční svícínek pro své blízké, a rámeček na foto, který je malý, jednoduchý a zvládl to pro začátek každý. Všichni měli radost, když výrobky dokončili. Rádi bychom vyzkoušeli odlévání do forem a točení na hrnčířském kruhu. Byly chvíle, kdy se vše některým pěkně lepilo na igelitový ubrus, ale i tak jsme to všichni zvládli a dílo se nám všem líbilo. Když bylo hotovo a uklizeno, tak jsme ještě poseděli a vyprávěli si, co by kdo rád při výtvarné činnosti dělal, co by koho bavilo vyrábět. A tak jsme posbírali náměty a budeme se je snažit realizovat. Bylo to příjemné odpoledne pro všechny.
 
 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář