Jdi na obsah Jdi na menu

Rekondice ve Skokovech 2008

Rekondice ve Skokovech

 

Nastal čas léta, čas sluníčka, čas letních dnů a teplých večerů. Čas dovolených, výletů a odpočinku a čas na různé aktivity. V tomto letním období naše organizace uspořádala rekondiční pobyt v Českém ráji v malé vesničce Skokovy. Vesnička leží v rovinatém kraji v klidném a tichém prostředí obklopená krásnou přírodou a nedalekým lesem. V tomto příjemném prostředí v penzionu Espero proběhla naše týdenní rekondice, které se zúčastnili členové z odboček Česká Lípa, Liberec a Semily.

Náplní rekondice byl nácvik chůze s bílou holí, chůze  do schodů, orientace v cizím prostředí, rozeznávání předmětů podle hmatu, čichu a sluchu (různé zvuky), tyflografika, Braillovo písmo, nácvik sebeobsluhy a seznámení se sociálním zákonem. Ale zbyl čas  i na vycházky do okolí, na besedy, soutěže, různé hry  a zábavu. Hned první večer nám pan Hanuš povykládal  o včelách a medu. Byla to zajímavá a poučná beseda.

Jedna z odpoledních vycházek směřovala do nedalekého hřebčína. Po přivítání jsme vyslechli přednášku o chovu koní a potom chovatelé přivedli tři osedlané koně, na kterých jsme se střídali v projížďce. Nebylo to tak snadné, jak se říká: “Vyhoupnu se do sedla a pojedu“. Někteří z nás seděli na koni poprvé. Když strach a obavy pominuly, všichni vyjížďku zvládli a ve zdraví se vrátili s  pocitem, že něco překonali a dokázali a mohli tak zažít rozhled z koňského hřbetu.

 

 

Dále nás navštívil spisovatel, muzikant a zpěvák pan Jaroslav Křapka. Hraje a zpívá s dechovkou SEMILSKÁ DVANÁCTKA. Nejdříve popovídal a přečetl několik kapitol ze své druhé knížky, kterou napsal v podkrkonošském nářečí, potom zahrál a zazpíval nejenom k poslechu, ale  i k tanci.

Po celou dobu rekondice byli účastníci rozděleni do skupin  a během soutěží se každá skupina snažila získat co nejvíce bodů. Konečné výsledky byly vyhlášeny v sobotu navečer. Vyhrála skupina mladých, která si dala název   „Pastelky“. Tato skupina  nejenže  vyhrála, ale zodpovědně se ujala sestavení programu na jedno dopoledne. Někteří členové přečetli své povídky, jiní popovídali o své práci,  o svých zálibách a také o středisku Dědina. Jejich vystoupení nemělo chybu! Patří jim pochvala a to jmenovitě: Zuzaně Chalupové, Radce Zítkové, Zbyňku Tomášovi, Láďovi Kučerovi, Rudovi Chorvatovičovi  a Tomáši Jarošovi.

Musím pochválit všechny účastníky rekondice, kteří se bez rozdílu rádi zapojili do vytváření zábavy a prostředí plného smíchu a radovali se ze všeho, co se povedlo. Povedené byly nástupy dvou děvčat v kreativních úborech na ranní rozcvičku, ale i návštěva Marfuši z pohádky Mrazík. Všichni byli úžasní včetně nejstaršího účastníka, který se také aktivně zapojoval do soutěží a rád přispěl k dobré náladě. Vždyť smích a humor jsou kořením života.

A co napsat závěrem? 

Snad jenom „Rekondici zdar“ a za rok na shledanou.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář