Jdi na obsah Jdi na menu

únor a březen 09 ještě jednou

Skleněné městečko

 

  Je 19. února a venku už týden stále drobně sněží. 
V Liberci je vyhlášena sněhová kalamita a zároveň probíhá Mistrovství světa v lyžování.

 I přes nepřízeň počasí  se odpoledne vydáváme na malý výlet. Nastupujeme do mírně zpožděného vlaku a po krátké jízdě vystupujeme v Železném Brodě. Směřujeme do středu města a po pár set metrech překračujeme po lávce řeku Jizeru.
 Někteří výletníci se uprostřed lávky zastavují, kochají se pohledem na řeku a přitom krmí nenasytné a hladové kachny.
 Za chvíli stojíme na Malém rynku a hledáme správný směr našeho výletu. Jdeme Železnou ulicí směrem na Jílové
a Držkov a po pár metrech jsme u cíle naší cesty ve výrobně a prodejně firmy KORTAN, kde se vyrábějí skleněné vinuté perle a figurky. Zakoupit si zde můžete různé ozdůbky
a zvířátka, přívěsky na klíče a hlavně pro dámy náhrdelníky a náušnice různých tvarů vyhotovených ve všech barvách.
Tu třpytící se krásu jsme nejen viděli, ale mohli si ji
i osahat. Samozřejmě někteří z nás neodolali a zakoupili pár výrobků na památku.

 Dalším cílem naší cesty byly roubené chaloupky, které jsou postavené na stráni nad zmiňovanou firmou. Datum postavení  těchto roubenek je kolem roku 1860. Některé jsou ještě v původním stavu, ale mnohé z nich dostaly novější ráz.

 Vracíme se na Malý rynek a prohlížíme novou zvonici, která byla postavena koncem minulého roku. Ta stará bohužel nedopatřením vyhořela. Zastavujeme se i v Galerii Na Rynku a i zde obdivujeme skleněné výrobky zdejších sklářských výtvarníků.

 Dále naše cesta vede na náměstí do prodejny DETESK. Zde je ke zhlédnutí i k zakoupení technické a dekorační sklo, různé láhve na destiláty, skleničky, svícny a mnoho dalších  netradičních skleněných výrobků.

 Čas je neúprosný a my se vydáváme na zpáteční cestu.
I přes nepřízeň počasí se nás všech 12 účastníků vrací
do Semil s velkým uspokojením, že jsme něco hezkého zhlédli a že i v zimním období se dají pořádat hezké výlety.

 M. Janočko

Praktikantka v TC a SONSu

 

 Od 23. února byla u nás na čtrnáctidenní praxi Martina Miková z Benešova u Semil, studentka Soukromé vyšší odborné školy sociální v Jihlavě. Již od prvního dne se aktivně zapojila do práce s klienty a poznávala život zrakově handicapovaných klientů, se kterými jednala velmi dobře, byla trpělivá a schopná vcítit se do jejich problémů. Seznámila se s kompenzačními pomůckami pro nevidomé  a slabozraké,pomáhala klientům při práci na počítači, doprovázela nevidomou klientku a s klienty, kteří se začínají učit anglicky procvičovala gramatiku a konverzaci. Aktivně se zapojila do vaření s nevidomou klientkou Radkou i dalšími slabozrakými klienty, zúčastnila se schůze Rady Oblastní odbočky SONSu, turnaje v  bowlingu, pomáhala s  administrativními pracemi – zápisy do evidenčních listů a návštěvní knihy a aktivně se podílela na tvorbě březnového zpravodaje.   

     P.Bureš a M. Janočko  

Bowling

 

 Čeká nás velký turnaj v bowlingu v Liberci, proto jsme se
ve středu 4. března sešli v Obecním domě v Semilech, abychom si mohli zatrénovat a zasoutěžit mezi členy naší odbočky. Ve 14 hodin jsme obsadili dvě dráhy, rozdělili se do družstev a začali s hrou. Po prvních hodech koulí
na kuželky přicházejí další opozdilci, kteří by si rádi zahráli. Okamžitě je připisujeme na soupisku a než se stačili rozkoukat a připravit, už nastupovali na hru.

 Obě družstva se vzájemně hecovala a pozorovala, kdo kolik shodí kuželek a jakým stylem posílá kouli na kuželky.
Z tréninku se stal opravdický turnaj. Mnozí hráči se po pár hodech rozehráli a dokázali ve své hře shodit plný počet kuželek. Některým se povedlo uhrát „čistou desítku“ hned prvním hodem, jako například naší praktikantce Martině, která nám pomáhala zajišťovat turnaj.

Koule se ale také posílaly do žlábku.

 A nastal čas bilancování, sečetli jsme body a vyhlásili vítěze. Celkovým vítězem se stala Maruška Janočková. Dále jsme hodnotili každé družstvo zvlášť. V prvním družstvu vyhrál pan Mirek Hanuš, ve druhém paní Maruška Janočková.  Rovněž jsme vyhlásili vítěze o nejlepšího „hodaře“ do žlábku.

 Všichni zúčastnění byli odměněni diplomem a malým dárkem. Náš turnajový trénink se vydařil, naši členové si dobře zahráli a pěkně se při tom pobavili (což je účel každé pořádané akce). No a věru to bude těžké někoho vybrat  a nominovat do družstva, které pojede obhajovat prvenství  a putovní kuželku v  bowlingovém turnaji odboček SONS Libereckého kraje.

Malování na hedvábí

 

 Ve čtvrtek 5. 3. jsme si vyzkoušeli malbu na hedvábí
a zhotovili si šálu podle vlastní představy. Sešlo se nás 10 členů. Pan Bureš pečlivě vysvětlil výtvarný postup práce. Všichni jsme se s velikým nadšením pustili do tvoření.

Nejdříve se napnul pruh hedvábné látky do rámu z polystyrénu a potom štětci a barvami na textil jsme malovali různé motivy, převážně abstraktní. Všem se šála podařila a s  radostí si ji každý ovinul kolem krku
a po společném vyfotografování odnesl domů.

   Anna Bukovská 

Komentované filmy

 

 Během uplynulého měsíce jsme promítli několik zajímavých komentovaných filmů v rámci filmového klubu. Tuto akci rádi navštěvují nejen naši klienti, ale v rámci spolupráce se Sociálními službami Semily i obyvatelé nedalekého Domova pro seniory.

 

Pravý maďarský guláš

 

 Ve čtvrtek 12. března jsme vyzkoušeli recept který jsme si stáhli z internetu, respektive z pořadu České televize „Kuchařská pohotovost.“


Recept se nám zalíbil, proto jsme zakoupili potřebné suroviny a pustili se do kuchtění.

Původ gulášů je připisován Turecku, ale takovýto vařívali maďarští pastevci na pustách, kde pásli koně a dobytek. Je jasné, že jako přílohu nepoužívali knedlíky, jako je zvykem v Čechách, ale chleba, protože musel být recept rychlý  a jednoduchý.

Maso jsme nakrájeli na kostky, osmahli na cibulce, přidali červenou papriku, podlili vývarem a nechali podusit.
Po hodině jsme přidali ostatní ingredience: rajčata, papriku a brambory nakrájené na kostičky a okořenili dle receptu.
A jaký byl výsledek? Guláš byl vynikající a všem šestnácti účastníkům vaření chutnal tak, že mnozí si dali i přídavek.

   

 

   Milan Janočko

 

Anglie – Oxford

 Ve čtvrtek 16. března jsme uspořádali přednášku o Anglii. Této přednášky se ujala paní Míša Šlechtová, která jako studentka žila v Anglii tři roky. Nejen že se zdokonalovala v anglickém jazyce, ale také vypomáhala s  výchovou dětí v rodinách.
Podrobně nás seznámila s tím, co taková výchova všechno obnáší, jaké měla povinnosti a jaké byly celkové vztahy v rodině.
Dále pohovořila o svém zdokonalování se ve vzdělávání,  o kultuře, kterou poznala v Anglii, o životě obyvatel Oxfordu,  jak o těch nejchudších, tak až po tu bohatší vrstvu a neopomněla se zmínit o Londýně, který rovněž několikrát navštívila.
Hlavně hovořila o Oxfordu. O přírodě a kulturních památkách a o prestižní Oxfordské univerzitě, na které studovalo mnoho významných osobností.

 Milan Janočko

 

Výtvarný klub –twist art

 

 27. března jsme se sešli na výtvarném klubu, kde jsme tentokrát vyráběli květiny z barevného provázku zvaného twist art. Po úvodních instrukcích se všichni s chutí pustili do díla a za chvíli v  klubovně „vyrostla“ řada pestrobarevných květin. Mužská část účastníků vyráběla pomlázky jako odměny na blížící se turnaj v bowlingu v Liberci.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář