Jdi na obsah Jdi na menu

únor-březen 2009

Malba na sklo

 

Bylo to hezké odpoledne, ve čtvrtek 29. ledna, převládající dobrou náladou, vtipným humorem a spokojeností vyzařující z našich klientů.

 

Setkali jsme se nejen k naší naplánované akci „malování na sklo“, ale také proto, abychom si popovídali při kávě a čaji a přitom ochutnali vynikající štrúdl a perník upečený našimi klientkami. Nezapomněli jsme popřát paní Hanušové k narozeninám hodně štěstí a spokojenosti  a připít jí na zdraví lahodnou medovinou. Výroba tohoto nápoje je ve správných rukou, neboť ho vyrábí „náš včelař“ pan Miroslav Hanuš.

 

Pomalu a nenápadně jsme se pak propracovali k malbě na sklo. Klienti vytáhli na stůl své přinesené láhve nebo sklenice různých tvarů a velikostí, dlouhé, hranaté, kulaté, malé i velké. Potom pan Bureš všem ukázal, jak se pracuje s  barvami na sklo a co je vhodné malovat. A tak vznikala zajímavá dílka, počínaje různobarevnými lahvemi, až po namalování kytiček a různých ozdobných ornamentů.

 

Rozcházeli jsme se velmi pozdě s  pocitem hezky stráveného odpoledne a s tím, že se za týden sejdeme při mramorování na sklo, papír, dřevo a textil.

 

 

 

Mramorování

 

Po týdnu, to je 5. února, jsme se opět sešli v klubovně.
Měli jsme si vyzkoušet mramorování, ale nastala mimořádná situace a museli jsme pozměnit program.

 

Se souhlasem všech přítomných jsme dali do provozu náš nový LCD televizor s  velkou obrazovkou a promítli komentovaný film VRATNÉ LÁHVE.

 

Námět i scénář napsal Zdeněk Svěrák a zároveň si zahrál hlavní roli.

 

Film pojednává o učiteli českého jazyka, který se definitivně rozhodne opustit žáky a pokusí se žít jako důchodce. Čas trávený na lavičce v parku nebo s manželkou v žižkovském bytě ho však netěší.

 

Pokouší se najít vhodné brigádnické místo, až nakonec skončí ve výkupu lahví malého supermarketu.

 

Vratné láhve jsou hořkou komedií o stárnoucím muži, jehož duše plná fantazie a lásky nehodlá nerovný zápas
s věkem vzdát.

 

I když je to hořká komedie, v některých scénkách jsme se museli upřímně zasmát, neboť byly zahrány s takovým humorem, který umí jenom Zdeněk Svěrák.

 

 

 

Exkurze do Státního okresního archivu

 

 Exkurze se uskutečnila 12. 2. 2009 ve 14 hodin  a zúčastnilo se jí osm našich klientů a čtyři z řad veřejnosti.

 

Ve studovně archivu nás přivítal pan ředitel PhDr. Ivo Navrátil a jeho zástupce pan Mgr. Pavel Jakubec, který se ujal dalšího vyprávění o historii a současnosti semilského archivu. Mnoho let archiv sídlil v Bystré u Semil a v roce 1995 byl kompletně přestěhován do nové budovy v Semilech.

 

Význam dokumentů, které se dostanou do archivu posoudí archiváři a zařadí je buď k archivaci, nebo doporučí k vyřazení.

 

Vyprávění pana magistra bylo velmi zajímavé a poutavé, přiblížil nám velice náročnou a trpělivou práci archivářů, kteří musí prostudovat stovky, ba tisíce dokumentů, kronik, novin, všelijakých zápisů a dalších hodnotných záznamů pro uchování dalším generacím, aby v budoucnu mohly nahlédnout do naší současnosti a dávné minulosti v různých oblastech života.

 

Potom jsme přešli ze studovny do prvního poschodí archivu, kde jsme viděli způsob uložení, roztřídění archiválií do určitých skupin a přesné označení. Klimatizace všech úložných prostorů zajišťovala optimální teplotu vlhkost vzduchu, aby se nic nezničilo. V těchto prostorách pan magistr zodpověděl mnoho dotazů, protože do takových míst se člověk málokdy dostane.

 

Prohlídka byla zakončena v dalším archivním prostoru, kde byly podobně srovnané dokumenty, neuvěřitelné váhy  a hodnoty, jejichž množství se počítá na kilometry.

 

Závěrem exkurze jsme si mohli prohlédnout  ve výstavní síni archivu výstavu Jiřího Harcuby, známého českého sochaře, skláře a medailéra.

 

Všem se exkurze líbila a snad každý si odnesl domů nový zážitek.  Anna Bukovská

 

 

 

Komentovaný film: Bobule

 

 Ve středu 25. února jsme si promítli další film  pro slabozraké a nevidomé pod názvem Bobule. I přes nepřízeň počasí, venku je obleva a plno vody, se sešlo 15 klientů k zhlédnutí tohoto filmu.

 

Hrdina filmu Honza žije v Praze, kde neustále provádí finanční podvody a machinace. Dochází to tak daleko, že prchá před zákonem a s  kamarádem se vydává  k  dědečkovi  na Moravu.

 

Dědeček vlastní rozsáhlý vinohrad, Honza s  kamarádem mají vidinu lehce získat velké peníze prodejem vinohradu.
Dědečka posílají na dovolenou do Argentiny, ale k podvodu nedojde.
Jak Honza poznává vesnici a dobrosrdečnost obyvatel, přehodnocuje svůj úmysl a v  jeho nitru vítězí pozitiva.
Poznává poctivou práci, nachází vztah k hodnotám, zamiluje se do Klárky a usazuje se natrvalo ve vesnici.

 

 

 

Grilování
Je čtvrtek 26. února a celé dopoledne padá mokrý sníh a my v odbočce začínáme mít obavy, že nám nepřízeň počasí zhatí naplánovanou akci.

 

Po poledni konečně přestává padat sníh a do odbočky začínají přicházet první klienti. Úderem druhé hodiny odpoledne můžeme začít s grilováním. Dostavilo se všech 16 přihlášených klientů.

 

Ke grilování jsme použili kuřecí maso, které jsme den předem naložili do marinády a uvařili brambory ve slupce - asi tak dvě na jednu porci. Dále jsme zakoupili tvrdý sýr, cibuli, tatarskou omáčku, dva různé druhy dresinků a sladkokyselé okurky.

 

Začali jsme přípravou ingrediencí. Brambory a cibuli jsme nakrájeli na kostičky, okurky na proužky a sýr nahrubo nastrouhali.
Do grilovacích mističek jsme nejprve dali brambory, navrch cibuli a sýr a jemně zaprášili červenou paprikou a ihned vložili do rozpáleného grilu s  lávovým kamenem. Samozřejmě se veškerá příprava rozdělila tak, aby každý si zkusil připravit některou ze surovin.

 

Grily jsme měli dva (jeden byl vypůjčený), proto jsme se rozdělili na dvě party a určili hlavní obsluhovače grilu. Ti s velkou zručností pokládali kousky marinovaného kuřecího masa na rozpálené lávové kameny. Po chvilce se linula celou budovou archivu lahodná vůně a všichni pozorovali, jak se masíčko pozvolna opéká a byli nedočkaví, kdy budou moci tento lahodně vonící výrobek ochutnat.
A dočkali se! Když se masíčko opeklo, každý si dal na talíř jeden kousek masa a k  tomu dozlatova opečené brambory, okurku a dresink. Jako zákusek byla podávána výborná kokosová buchta, kterou pro nás upekla paní Špatná. Nemusím už dále zmiňovat, že to vše bylo vynikající a že každý odcházel spokojen a s dobrou náladou. 
M.Janočko

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář