Jdi na obsah Jdi na menu

září 2009

Výlet na Ještěd

Ráno 20.8.bylo krásné počasí.O půl deváté jsme se sešli na vlakovém nádraží. Bylo nás jen pět,někteří si ještě užívali dovolené mimo Semily.Nastoupili jsme do rychlíku směr Liberec.Cesta rychle utekla.V Liberci nás čekal Tomáš Seidl a jeho přítelkyně Jeny,která sebou měla psí slečnu Fazolku.Po vzájemném uvítání jsme přešli na autobusové nádraží,odkud jsme jeli linkovým autobusem pod vrchol Ještědu.Trochu jsme se rozhlédli a vydali se turistickou stezkou na vrchol.Cesta byla občas kamenitá,ale za vzájemné pomoci jsme ji úspěšně zvládli.Cestou jsme obdivovali krásný výhled do okolní krajiny.Na vrcholu Ještědu jsme si odpočinuli a občerstvili.Prošli jsme se po Ještědu a kochali se pohledem na Liberec a okolí.Dolů jsme jeli lanovkou a potom lesní cestičkou dorazili  k tramvaji. Tady jsme se rozloučili s Tomášem a Jenya vydali se na zpáteční cestu do Semil.V Semilech jsme se rozloučili s pocitem krásně stráveného dne a rozešli se k domovům.

 

 Jana Špatná

 

 

Staré Hrady

Náš zářijový výlet za poznáváním dávné minulosti a historie směřoval nedaleko za Jičín do vesnice Staré Hrady.
Bylo to třetího září a k odjezdu autobusu se sešlo šest členů z organizace.Počasí nám přálo, byl teplý a slunečný den.Škoda, že ostatní členové z různých důvodů se nemohli tohoto výletu zúčastnit.

Po vystoupení z autobusu ve starých Hradech jsme zamířili k zámku a hradu, který je pojmenován jako obec.Po překročení hradní brány nás přivítala a později provázela po zámku průvodkyně  ve slušivém dobovém oblečení.
První zmínka o hradu je v roce 1340. Původně gotický hrad, později přistaven zámek a podzámčí v renesančním slohu.Pravděpodobně se zde narodil první pražský arcibiskup Arnošt z Pardubic.V držení hradu se vystřídalo mnoho rodů. Ale nejznámější je Albrecht z Valdštejna. Hrad koupil v roce 1628 a používal ho k hospodářským účelům.Později byl bez majitelů a chátral.Došlo to tak daleko, že v roce 1960 bylo rozhodnuto hrad zbourat.
Ale místní nadšenci se pustili do oprav a hrad zůstal zachován.V roce 2007 obec prodala hrad do soukromých rukou.Noví majitelé objekt postupně opravují a zrekonstruované prostory v roce 2008 zpřístupňují veřejnosti.

V součastné době, jsou zpřístupněny tři okruhy.Historický „ „Jak se žilo za císaře pána“, pro děti i dospělé „Zámecké pohádkové sklepení“ a „ Hradní pohádková půda“.Vybrali jsme si okruh historický.Prohlédli jsme si kupecké krámky, koloniál , obchod s kávou, C.K.hospodu,exponáty z pivovaru, starou kuchyni s vybavením, velkou loveckou chodbu , ložnici, pracovnu pana nadlesního a mnoho dalších exponátu.
Po skončení prohlídky jsme zamířili do zámecké restaurace na oběd a zhodnotili jsme výlet. Byl kladně hodnocen. Počkali jsme na nejbližší autobusové spojení a vrátili jsme se do Semil.

 

Sto let Riegrovy stezky

Oslavy proběhli v sobotu dvanáctého září velkolepým programem, který připravil KČT v Semilech.Už od rána přicházeli turisté v dobových kostýmech , jakož i dámy ve slušivých vycházkových róbách.

Úderem jedenácté hodiny jsme odjeli do Pod Spálova historickým vláčkem, tak zvaným dřevákem,taženým devadesáti šestiletou malou parní mašinkou.
Pod Spálovem se už scházeli turisté ze širokého okolí a všem k poslechu vyhrávala muzika.Po občerstvení jsme se postavili na pomyslnou startovní čáru a vyrazili zdolat Riegrovu stezku.

Aby nám cesta lépe uběhla, čekalo nás různé soutěžení v podobě otázek o historii této stoleté stezky.Nejenom soutěžení, ale i různé bytosti. Jako například: vodník, mlynář, čarodějnice, lesní víla, švadlenka, přadlena a mnoho dalších. Ale i lepá chtivá  děva, která za skálou číhala na kolemjdoucí pány a mládence a lákala je si užít za drobný peníz.Samozřejmě, nechyběl ani policajt, který točil v ruce pendrek a s přehledem zajišťoval pořádek a uklidňoval kolemjdoucí.
V cíli naší cesty, v Bítouchově  na louce před Kynčlovou hospodou, byly stánky s občerstvením, kde na dálku voněly bramboráky a guláš.V jiných stáncích nabízeli ke koupi suvenýry a upomínkové předměty.A k tomu všemu hrál flašinetář k tanci i poslechu. Mnozí unavení turisté, kteří zdolali Riegrovu stezku, si rádi dali něco dobrého na zub a zapili dobrým pivečkem.

Konečně nacházíme stánek KČT, kde na nás čeká vyhodnocení soutěže.Všechny kladené otázky byly zodpovězeny bez jediné chyby.A jaká byla odměna ? Pamětní list a turistická známka vydaná ke stému výročí stezky.
 

 

Rozloučení s létem

Dne 17. září jsme se v odpoledních hodinách sešli v Semilech na Treperce, abychom se rozloučili s létem. Dopoledne sice pršelo, ale jedenáctá hodina rozhodla. Déšť přestal a vyčasilo se na tolik, že se mohla tato akce uskutečnit.Přijeli i manželé Hanušovi ze Štěpanic, kteří do odbočky rádi jezdí a je jím mezi námi dobře. Sešlo se nás osm členů. A že nás bylo tak málo, to nám vůbec nevadilo. Protože my, co jsme se sešli, jsme rádi v přírodě a rádi navštěvujeme připravované akce.Seděli jsme na zahradě u Janočků, která je úplně pod lesem a naše pohledy sklouzávaly na Semily, které jsou v mírném údolí.
Z Treperky je krásný výhled a Semily jsou jako na dlani.Je to panoramatický pohled. Postupně od nádraží na část Podmoklice se sídlištěm, řeku Jizeru , která rozděluje Semily, dále sídliště Řeky, nad nimi část Morava a Janeček.Vrátíte se pohledem zpět na Bítouchov a dále vás oči zavedou k rodinným domkům u škol a ke středu města. Dále na novou výstavbu na Vinici a skončíte pohledem na Nouzově.

Udělali jsme si volné odpoledne s dobrou náladou. Popíjeli kávu, přikusovali štrúdl i zákusky.Opekli jsme si výborné šunkové klobásky  a později došlo i na vínečko. Povídali jsme si o všem možném a veškeré starosti zahodili za hlavu.Společně jsme se dohodli na trase výletu,který nás čeká, to je do Prahy. Podívat se na výcvik vodících slepeckých psů a na vysílač na Žižkově.
Při rozloučení jsme nezapomněli pochválit to vydařené odpoledne, ale i to pomalu končící léto. Nezapomněli jsme ani na sluníčko, které nám svými paprsky dodalo novou sílu a energii přežít ten nastávající chmurný podzim a zimu.


 Jaroslava Ducháčová 

 

 

 

 

Výlet do Prahy

Dne 24. září jsme se s naší odbočkou SONS zúčastnili velmi pěkné akce – exkurze do Střediska výcviku vodících psů v Praze Jinonicích a velmi zajímavé návštěvy Žižkovské vysílací věže.

Odjeli jsme autobusem ze Semil do Prahy na Černý Most a dále jsme pokračovali metrem do Jinonic.V SVVP jsme byli velmi přátelsky přijati a jednou z instruktorek seznámení s praxi výcviku vodících psů.Bylo to velmi zajímavé a pro nás nové.Za doprovodu zaměstnankyně jsme si prohlédli celý objekt střediska. Potom došlo na praktické vyzkoušení chůze s vodícími psy za doprovodu instruktorek, které pejsky připravují na jejich úkol. Pan Janočko pořídil dokumentární fotografie.

 Po rozloučení jsme odjeli na Žižkov k vysílací věži. Návštěva byla velkým zážitkem, protože většina z nás zde byla poprvé. Také posezení s občerstvením v modré kavárně bylo velmi pěkné.
Celá akce se všem velmi líbila, byla perfektně zorganizována p. Janočkou, za což si zasloužil velké poděkování. Těšíme se na další akce střediska SONS.

 

Členky odbočky Semily: A. Procházková, J. Špatná, 

 E. Marková, N. Štyrandová,
 J. Ducháčková, Z. Podhajská