Jdi na obsah Jdi na menu

ČERVENEC 2020

riegrova_stezka-4-0.jpgHned zkraje měsíce, první červencový čtvrtek 2.7. to bude Riegrova stezka, po které uskutečníme pěší procházku podél řeky Jizery z Bítouchova do Podspálova. Protože nám při procházce určitě vyhládne, tak si v restauraci Pod Spálovem dáme oběd a přes Železný Brod se vlakem vrátíme nazpět  do Semil

 

 

riegrova-stezka2.jpg   riegrovastezkap1010630.jpg

Zde si dovolím citovat velkého a erudovaného znalce Českého ráje (dlouholetého přítele, jehož přátelství si nesmírně vážím).

"Řeka Jizera vytváří po proudu nedaleko od Semil nádherné kaňonovité až soutěskovité údolí, které kdysi bylo upraveno pro zřízení turistické stezky a pro potřeby elektrárny poněkud rozšířeno lidskou činností. Ta stezka nese jména Františka Ladislava Riegra, semilského rodáka a českého politika 19. století. Prochází kouzelným úsekem řeky, kde si jeden láme hlavu, jak to mohli skřítkové a lidi všechno vytvořit. A k tomu všemu ještě ta pradávná bítouchovská žula, co snad ani žulou není a tak si jí jen málokdo všimne. Nejkrásnější je kaňon pod Krkavčí skálou a pak i dál, u tunelu, kde přírodní síly při zimním a předjarním táním vytvářejí překrásný ledopád. A když dojdete až k podspálovské hydroelektrárně z let 1921 – 1926, která je dodnes v provozu, povzdychnete si, proč spousta věcí dnes má tak krátkou životnost. A ty nádherné turbíny. Jsme národ šikovný a můžeme být na ledasco hrdí. A že ne jsme? Vždyť nás dnes všichni z toho srážejí a urážejí nás. Všimli jste si toho? Tady bychom mohli skončit, ale Jizera utíká dál, k Železnému Brodu a k Malé Skále, svými malými, ale krásnými peřejemi a štěrkopískovými lavicemi až k místu, odkud jsou na levé straně vidět Suché skály a na druhé hrad Frýdštejn. Tady vstupuje do turnovského kaňonu, plného třešní a vůně přírody. Nádherné vůně. A lásky!

A poučení: Buďte hrdi na český národ, on neskoná, on všechny strázně a zloby slavně překoná! To říká, prosím, kněžna Libuše (a proto se dnes tak málo hraje!) a já se k tomu připojuji! Má pravdu! Ale musíme za to vzít a začít u sebe a svého okolí!"

                                                                            Váš Václav Zieglerů

                                                                            /doc. RNDr. Václav Ziegler, CSc./

 

 

burt.jpgDalší čtvrtek – 9.7. to bude Opékání ve Valteřicích

Vydáme se autobusem do Jilemnice a dále pak do Valteřic, kam nás k sobě pozvala naše členka Radka a opékání proběhne u nich na zahradě.

 

 

 

Třetí červencový čtvrtek – 16.7. to bude Vodojem Turnov 

cyln-sdq_jpeg.jpgČeský ráj má novou technickou atrakci. V Ohrazenicích nově stojí futuristický, třicet metrů vysoký vodojem. Jeho zahnuté pilíře vytvářejí korunu, do které stavbaři usadili obří vodárenskou kouli.

Pod ní je ochoz, odkud je výhled na Český ráj, Ještěd nebo Jizerské hory.

   vodarenska-vez-turnov.jpg   vezovy-vodojem-ohrazenice.jpg

 

 

stazeny-soubor.jpgDalší čtvrtek - 23.7., si zajedeme do Častolovic, kde si prohlédneme Zámek Častolovice a Mini zoo v zámeckém parku

 

 

   rytirak2.jpg

unnamed--1-.jpg   stazeny-soubor--1-.jpg

 

muzeum-194.jpgA poslední červencový čtvrtek - 30.7., si zajedeme autobusem do Harrachova navštívit a prohlédnout si Hornické muzeum

 

 

   foto01.jpg   hornicke-muzeum.jpg

! Na všechny pořádané akce je nezbytné se předem přihlásit a potvrdit svoji účast !

 

 

 

 


 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář