Jdi na obsah Jdi na menu

O nás

dorasek_zpravodaj.jpg

 

Cílem naší organizace je integrace osob se zrakovým postižením do společnosti a kolektivu, jejich návrat do aktivního života, zařazení do vzdělávacího či pracovního procesu, rozšíření možností při sebeobsluze, získání větší soběstačnosti, nezávislosti, sebevědomí, svobody a bezpečí, pomoc osobám se zdravotním postižením na cestě k integraci, soběstačnosti a samostatnosti.

Posláním organizace SONS ČR, zapsaný spolek, je sdružovat a hájit zájmy nevidomých a jinak těžce zrakově postižených občanů a poskytovat konkrétní služby vedoucí k integraci takto postižených občanů do společnosti.

Naše priority jsou:

vyhledávání a kontaktování těžce zrakově postižených občanů včetně osob
  v akutním    stádiu po ztrátě zraku

- odstraňování informačních bariér pro těžce zrakově postižené občany

ověřování nových forem pomoci těžce zrakově postiženým občanům   včetně popularizace a osvětlování problematiky zrakového postižení

Ve spolupráci s dalšími poskytovateli služeb, usilujeme o to, aby síť služeb, jejich návaznost, kvalita a dostupnost, byla co nejlepší.

Komu a jaké služby poskytujeme?

Členům i nečlenům organizace a to v následujících oblastech:

- sociální práce mezi těžce zrakově postiženými občany, včetně jejich vyhledávání a   prvního kontaktu s nimi 

- základní poradenství o možnostech kompenzace handicapu zrakového postižení i   poskytovatelích služeb takto postiženým lidem

- speciální sociálně právní, pracovně právní poradenství

- technické poradenství při výběru pomůcek pro  zpracování informací včetně nácviku   obsluhy takových zařízení

- rozvoj a docvičování dovedností získaných v programech základní rehabilitace (vaření, práce v domácnosti, čtení atd.)

Co všechno semilská odbočka SONS a TyfloCentrum nabízí :

- přednášky a besedy na různá témata

- výlety a exkurze

- výtvarnou činnost

- organizuje a pořádá ozdravné lázeňské pobyty

- akce vaření = nácvik sebeobsluhy, seznamování se s kuchyňským náčiním 
  a elektrickými spotřebiči

zprostředkování právního, odborného a technického poradenství ve spolupráci s právní 
  poradnou SONS ČR, pracovištěm SIA a krajským střediskem TyfloServis, o.p.s., Liberec

img_0360.jpg

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Karel - Obrázek v záhlaví

6. 2. 2016 13:51

Vážení přátele ze semilské oblastní odbočky SONS, chci tímto pochválit vaše stránky. Podle mne jsou hezké a líbivé, design je hezký, šablona skvělá, vybrali jste si dobře. Nádherné jsou i ilustrační obrázky. Proto mi není jasné, proč máte v záhlaví obrázek, ze kterého nelze poznat, co na něm je . To je záměr, anebo se "vloudila" chybička" (kde udělali soudruzi z NDR chybu"?)

Pavel Paldus - Re: Obrázek v záhlaví

7. 2. 2016 13:00

Vážený příteli Karle, děkuji za dotaz. Ano obrázek v záhlaví naší webovky je skutečně záměr a symbolika. Je to sice vjezd do semilského náměstí a kruhový objezd, ale především křižovatka. Křižovatka symbolizující naše další kroky a směr, kterým se vydáme. Zde si dovolím citovat z příspěvku našeho prezidenta: „slepota není konec, slepota může být nový začátek, záleží jenom na nás“ !
Ano, záleží jen a jen na nás, co a jakou cestu si zvolíme. Zda se „bolestínsky“ stáhneme do ústraní, uzavřeme se do sebe, budeme se vyhýbat společnosti, poddáme se svému handicapu, budeme žehrat na osud, který jsme si nevybrali dobrovolně a litovat se, jací jsme chudinkové, což je však spolehlivá cesta do pekel. Anebo se dokážeme s nepříznivým osudem „porvat“, zda se staneme m.j. i členy SONS ČR a využijeme její nabídky a jejich odborných služeb v plném rozsahu.
Pavel Paldus, předseda semilské oblastní odbočky