Jdi na obsah Jdi na menu

Leden 2022

Měsíc leden býval dříve považován za měsíc odpočinku, jelikož se nedalo pracovat v lese ani na poli. Slovo „odpočinek“ bylo však zavádějící. Žádné válení se na peci! Dokud to počasí umožnilo, opravovala se lidská stavení, zvířecí příbytky a stroje a náčiní se chystaly na příští sezónu. Pouze v dobách třeskutých mrazů se lidé přesouvali dovnitř stavení. Byla to doba, kdy se členové rodiny sesedli u rozehřátých kamen a za zvuku praskajících polínek si vyprávěli pohádky i tajemné příběhy. Tehdy se rodily dodnes používané báje a pověsti. I přes nelehkou dobu to býval čas všemi milovaný. Ženy jej využívaly na předení přízí, draní peří, tkaní koberečků, šití, vyšívání, paličkování nebo pletení proutěných košíků. Pánové se věnovali práci se dřevem nebo proutím a pod jejich rukama vznikaly vařečky, měchačky, hrábě či košťata nebo třeba oblíbené pantofle, zvané dřeváky. Ručně se vyráběly i střešní šindele. Prodej těchto výrobků byl často jediným zimním zdrojem příjmů.
Zdroj: https://www.hrady.cz/clanky/leden-byval-mesicem-odpocinku-mrazu-obav-o-zivobyti-ale-take-mesicem-nadeje-a-lidovych-mouder

My jsme si na leden 2022 naplánovali a, pokud nám v tom Covid-19, zejm. pak jeho varianta omikron nezabrání, uskutečníme následující akce:

7b7a6a78-ffa5-4459-b45c-5248b9b541ed.jpgPrvní lednový čtvrtek – 6.1.
Klubové posezení při kávě
s ohlédnutím za uplynulým rokem 2021 ve fotografii, kdy si promítneme fotografie z jednotlivých akcí.

 

 

 

vaza-svoimi-rukami.jpgNásledující čtvrtek – 13.1. 
Nácvik motoriky, při kterém si vyrobíme vázu.

 

 

 

 

 

 

 

unnamed--1-.jpgDalší čtvrtek – 20. 1.
Cvičení na židli a zvuková střelba

 

 

 

 

 

 

 

lasagna-4241263__340.jpgA poslední lednový čtvrtek 27.1. to bude Nácvik sebeobsluhy, kdy budeme vařit a zhotovíme si Zapečené těstoviny + okurkový salát. Ty potom po jejich zhotovení zkonzumujeme a po následném umytí nádobí i úklidu, proběhne přátelské posezení při kávě.