Jdi na obsah Jdi na menu

LEDEN 2023

Název měsíce je odvozen s nevětší pravděpodobností od slova led, který by měl být v tomto období charakteristickým znakem počasí. Průměrná teplota vzduchu se v lednu pohybuje kolem mínus 2,5 °C, což je oproti prosinci pokles o 2 °C

Leden je nejchladnějším měsícem roku.

V Evropě používané názvy Januar, Janvas, Janvier, January, má svůj původ u Římanů, kteří nazývali svůj první měsíc Januarius. Toto pojmenování má svůj počátek v bohu všeho dění a počátku dne, který se jmenoval Janus, a který měl dvě tváře, dívají se vpřed i vzad.

Konec ledna je už měsíc od zimního slunovratu (21.12.) a můžeme pozorovat, jak se nám zřetelně prodlužuje délka denního světla, na úkor noci. Poslední den v lednu je delší o hodinu a 7 minut.

Doufáme, že tento rok bude oproti předchozímu lepší, a že do něho vykročíme tou správnou nohou.

Na leden 2023 jsme si naplánovali a uskutečníme akce:

istockphoto-493685876-170667a.jpgHned první lednový čtvrtek – 5.1. se sejdeme v klubovně a uspořádáme Klubové posezení u kávy. Během tohoto neformálního přátelského posezení členů u kafíčka, či čaje (dle chuti), si popovídáme o novoročních zvycích a tradicích a také zhodnotíme uplynulý rok - jaké akce se nám líbily, které bychom chtěli zopakovat, návrhy a tipy na další akce, co zlepšit, …, atp.

fotky-pracovniku-vedouci-klientky-pres-prejez-a-po-schodech.jpgZa týden, ve čtvrtek 12.1., se sejdeme opět v klubovně a probereme si Zásady průvodcování zrakově postižených.

Účelem a cílem je naučit vidící členy odbočky, jak mají pomáhat a bezpečně vodit, členy zrakové handicapované. Aby jejich pomoc, kterou poskytují, byla účinná a správná.

! Pomáhat ANO, ale účinně a správně !

Další čtvrtek - 19.1., to bude Turnov a zde Bowling

bowling-pfo1077-14790.jpg

stazeny-soubor--1-.jpga poslední lednový čtvrtek, tj. 26.1.

se sejdeme opět v klubovně, kde uspořádáme Nácvik sebeobsluhy, během kterého si uvaříme vepřové na houbách s rýží, které samozřejmě hned po uvaření sníme a určitě si na svém vlastnoručně připraveném „výtvoru“ moc pochutnáme.