Jdi na obsah Jdi na menu

ŘÍJEN 2022

 

Původ slova říjen je odvozen od jelení říje, která v tomto období probíhá

istockphoto-469290798-612x612.jpg.   istockphoto-1184049766-612x612.jpg

Vrcholí období sklizní, je doba hodů, posvícení a vinobraní.

Chystaly se zásoby na zimu – sušilo se ovoce (třeba jablečné křížaly), připravovalo se dřevo, kterým se bude topit. Tak prožívali říjen naši předkové. My jej prožíváme podobně, jen více uzavření v sepětí svých moderních domovů.

Říjen už kompletně patří k podzimu a nese v sobě završení teplejší a světlejší části roku.

Přechod k zimě pak definitivně stvrzuje poslední říjnová neděle, která se dnes již tradičně nese ve znamení změny času. Čas „podle Pána Boha“, jak je zimní čas označován příslušníky starší generace, nám přidá hodinu k dobru ráno, ale ubírá světlo večer.

Říjen otevírá temnější a chladnější polovinu roku, často přináší typické sychravé podzimní počasí plné větru a plískanic.

Zatímco v posledních měsících jsme trávili většinu času pobytem venku, nyní se začínáme stále více uchylovat do tepla vyhřátých domovů.

My jsme si v říjnu, kdy už je třeba počítat s typickým podzimním počasím, naplánovali a uskutečníme tyto akce:

 

Ve čtvrtek 6.10. Turnov a zde bowling

bowling-pfo1077-14790.jpg

Za týden – ve čtvrtek 13.10. Roprachtice, rozhledna U borovice a muzeum psacích strojů

3078.jpg   rozhledna-z-vysky.jpg

Další čtvrtek 20.10., Praha, kde navštívíme Národní muzeum

narodni_muzeum.jpg

img_5699.jpgza týden, ale STŘEDA 26.10., to bude Rokytnice nad Jizerou a sejkory

Tato akce se již stala tradicí a jako každoročně, se sejdeme  u našich členů Jirky a Verči na chalupě, kde si v rámci nácviku sebeobsluhy společně napečeme sejkory, na kterých si následně moc pochutnáme. Po  snědení této ňamky, posedíme u kafíčka, či čaje (podle chutí přítomných členů), zhodnotíme uplynulé období od jara do podzimu, tj. letní, turistickou sezonu a zahájíme oficiálně sezonu zimní – od podzimu do jara, kdy se budeme scházet a při aktivitách zdržovat převážně v klubovně odbočky.