Jdi na obsah Jdi na menu

Příběh Kozákova a Prackova

Prackovský vulkán, jinak též Prackovská sopka, vulkán Prackov atp., je vyhaslá sopka v nadmořské výšce asi 471 m v okrese Semily Libereckého kraje. Leží západně od osady Prackov, na území Vesce pod Kozákovem. Nenápadný zalesněný kopeček je nejlépe zachovanou sopkou v Čechách, má nejlépe zachovaný sopečný kráter. Je to v krajině nenápadný útvar na jihozápadním svahu Hamštejnského hřbetu (na jehož hřbetnici poblíž Prackova leží Prackovský vrch (584 m n. m.), se kterým je třeba nezaměňovat samotný vulkán). Útvar je zarostlý travou, místy jsou stromky, roste zde náletová vegetace. Přitom o necelé 2 km jižněji se rozkládá zhruba o 290 milionů let starší slavný Kozákov se svými drahými kameny – jaspisy, acháty, chalcedony, ametysty a dalšími.

achat.jpg   achat_vybrus.jpg

ametyst.jpg

Před těmi 290 miliony lety byl Kozákov také sopkou, potom se ocitl na dně křídového jezera a moře, jejichž zbytky se na něm zachovaly, a během třetihor byl vyzdvižen z nitra Země na lužické poruše jejími mohutnými silami, aby nám, smrtelníkům, připomněl krásu svých kamenů a oblažil jimi naši mysl i srdce. Ale ani vulkán na Prackově nezůstal drahým kamenům nic dlužen. V dutinách i v samotném jeho čediči, který se rozlil severním směrem k Semilům, se nacházejí vzácné olivíny a další krásné nerosty. Tak dvě sopky, jejichž činnost dělí od sebe dlouhé miliony let, jsou dnes spolu jedinou strážnou horou Českého ráje. Pokloňme se jim!

A nezapomeňme, že v přírodě není nic neměnné, a slova o udržitelnosti jsou hloupá. Vše se mění, neboť příroda stále posouvá své formy dál.

                                                                                                autor textu a úvodního obrázku: doc. RNDr. Václav Ziegler, CSc