Jdi na obsah Jdi na menu

Život bez bariér v Nové Pace

Život bez bariér, z. ú. se sídlem v Nové Pace zajišťuje sociální služby pro handicapované, seniory, osoby v krizi neboli laicky pečující. Jedná se o služby spojené s denní stacionářem, sociální rehabilitací, sociálním poradenstvím. Nabídka služeb je však daleko širší.

kompenzacni_pomucky.jpgTo znamená, že provozujeme rozsáhlou půjčovnu kompenzačních pomůcek. Vozíky, postele, chodítka, motomedy, tříkolky jsou těmi pomůckami, které mnohdy usnadní překlenout dočasný tělesný handicap.

Kromě toho nabízíme přechodné ubytování nebo ubytování formou hostinských pokojů. Výhodou námi poskytovaných ubytovacích prostor je absolutní bezbariérovost, neboť kromě bezbariérového vstupu, sociálního zázemí lze poskytnout vhodné vybavení pokoje. Tím je polohovací lůžko, zvedák nebo další pomůcky k soběstačnosti. Součástí je i zajištění vhodných kompenzačních pomůcek po dobu pobytu pro pohyb venku např. elektrický invalidní vozík, tříkolka, chodítko.

Příkladem dobré praxe je příběh těžce tělesně postiženého, který je celoročně umístěn v jednom z ústavních zařízení. Má přítelkyni, ale velmi omezené možnosti být spolu, neboť je v podstatě z druhé strany ČR. Společně výletovat, nemít stresy z bariérových překážek, zažít nové zážitky, být bez omezení je snem mnohých handicapovaných…. V našem ubytovacím zařízení strávil pár více než týden, kdy i přes těžký handicap mohli navštívit veškeré prostory Centra bez bariér a venkovního prostranství. Měli možnost nakoupit v místních obchodech, protože velká většina z nich je v Nové Pace bezbariérových. Využili výborné stravování v místních restauracích s bezbariérovým přístupem.  V rámci turistiky se seznámili v městem Nová Paka a okolím a využili nabídku bezbariérových tras, určené pro turisty i s nejtěžším postižením. Dokonce ocenili i bezbariérové bezplatné WC na náměstí v Nové Pace Ubytovaný host měl možnost komfortně využít služby odborného sociálního poradenství přímo v Centru bez bariér a zajistit si spolu se sociálním pracovníkem Života bez bariér mnohé úřední záležitosti. Příjemným zážitkem byla i nabídka  Gentleman clubu při denním stacionáři  Života bez bariér. S bezbariérovou dopravou a doprovodem pracovníka sociálních služeb využil a naplánoval ubytovaný s přítelkyní výlet po okolí. O ubytování tohoto typu je zájem. Pravidelně využívají ubytování také handicapovaní sportovci, kteří mají v okolí závody a turnaje, neboť kapacita jednolůžkových, dvoulůžkových nebo více lůžkových pokojů se pohybuje až pro 15 osob. Často přijede rodina, z nichž nejméně jeden má handicap. Zde mají veškerý komfort a možnost strávit příjemný pobyt, mohou využít prohlídku zázemí, kde jsou poskytovány sociální služby nebo si prohlédnout zázemí chráněných dílen a zakoupit originální výrobky. V současné době na www.zbb.cz byl zpracován a zveřejněn dokument tipů na výlety v rámci Královéhradeckého nebo Libereckého kraje, ale i tipy na bezbariérové výlety po celé ČR.

Jitka Fučíková

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář