Jdi na obsah Jdi na menu

LIBERALIZACE železniční dopravy

V úterý 17. 9. 2019 se uskutečnilo jednání zástupců NRZP ČR
s ministrem dopravy ČR panem Vladimírem Kremlíkem
a následně poté s vedením ministerstva dopravy, SŽDC, SFDI a dalších organizací, které připravují přechod železniční dopravy na liberalizaci. To znamená, že v rámci veřejné služby budou dopravu zajišťovat, kromě Českých drah, i další dopravci, jako je RegioJet, Arriva, Leo Express a další. Je důležité rozlišovat, co je komerční doprava a co je doprava veřejné služby.

 

480px-radim_jancura_162_114_lipnik_nad_becvou_01.jpgDosud společnosti, jako Regoiojet, Arriva  a další jezdily pouze na vymezených trasách, a to v rámci komerční dopravy. To znamená, že jezdily na svoje riziko a nedostávaly od státu nebo krajů příspěvky na zajištění dopravy na těch tratích, které nejsou komerčně využitelné, ale je nezbytné, aby železniční doprava
v těchto místech byla provozována.

480px-motorova_jednotka_845-_masarykovo_nadrazi.jpg   500px-480_001_cerhenice1.jpg

 

Na jednání s panem ministrem Vladimírem Kremlíkem jsme se dohodli, že společně uspořádáme velkou konferenci na toto téma, a to v Brně v rámci veletrhu REHAPROTEX. Již dnes vám můžeme oznámit, že konference se uskuteční v pavilonu A, sál Morava, 29. 10. 2019 od 11 hodin. Na této konferenci vystoupí předseda vlády pan Andrej Babiš, ministr dopravy pan Vladimír Kremlík, náměstek ministra dopravy pan Ladislav Němec, dále generální ředitel SŽDC pan Jiří Svoboda a ředitel SFDI pan Zbyněk Hořelica. Jednání se pravděpodobně účastní také hejtmani některých krajů.

Předmětem konference bude vyjasnit, jak budou poskytovány služby na nádražích, která jsou dnes v majetku SŽDC, jak budou zajišťována hlášení příjezdu a odjezdu vlaků, jak si budou moci lidé se zdravotním postižením objednat bezbariérový vagón, přístupnost webových stránek jednotlivých dopravců a také, jak budou řešeny poplatky na dálnicích, jakým způsobem bude realizováno u držitelů průkazů ZTP osvobození od dálničních poplatků po zavedení elektronické platby dálničních poplatků. O všech těchto věcech jsme jednali s panem ministrem Vladimírem Kremlíkem a s dalšími představiteli ministerstva a dalšími zainteresovanými představiteli státních orgánů.

Vážení přátelé, prosím, abyste si už dnes rezervovali čas na tuto konferenci. NRZP ČR připravuje na 29. 10. 2019 tradiční jízdu vlakem z Prahy až na Výstaviště v Brně pro osoby se zdravotním postižením. Předpokládáme, že budete chtít využít tuto jedinečnou příležitost. Podrobnosti uveřejníme v dalších informacích.

Mgr. Václav Krása
předseda NRZP ČR

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář