Jdi na obsah Jdi na menu

červen 2013

Harrachov - Sklárna a pivovar

V průmyslově - turistickém komplexu sklárny a minipivovaru Novosad a syn, který jsme tentokrát navštívili, se nabízí spousta věcí k vidění, zábavě i relaxaci.
Ve sklárně v Harrachově se zachoval tradiční způsob výroby, který jsme viděli v rámci exkurze po 301 let staré sklárně.
Sklárna Novosad a syn je druhou nejstarší sklárnou v České republice. Již od roku 1712 se sklárna zabývá výhradně ruční výrobou luxusního nápojového, dekorativního a broušeného skla a lustrů. Za svou mnohaletou historii si sklárna a její skláři vypracovali pověst těch nejlepších mistrů ve svém řemesle, což dokládá i unikátní sbírka v místním muzeu a nespočet udělených ocenění. Součástí areálu je také Muzeum skla, minipivovar s restaurací a hotel s Pivními lázněmi. Sklárna Novosad a syn byla založena na jilemnickém panství hrabat Harrachů. Unikátní je 100 let stará historická brusírna skla, která je poháněná transmisemi a vodní turbínou. Po dobrém obědě a ochutnávce místního piva  - Harrachovské kvasnicové pivo vyniká svou jedinečnou chutí a vysokou kvalitou - jsme si před odjezdem domů, spokojeně užívali vyloženě krásného počasí.


Opékání u „Bumbalky“ 

Podle plánu jsme se sešli v klubovně a v deset hodin jsme společně odešli k Zuzce na zahrádku. Bylo pod mrakem, ale my jsme to nevzdali a rozhodli se, že si i přes nejisté počasí ty buřtíky přeci jen opečeme. A vyplatilo se nám to, postupně se začalo vyjasňovat a odpoledne bylo již nádherné, slunečné a teplé počasí. Při opékání jsme se vesele pobavili a pochutnali jsme si na letošních prvních buřtících. Spokojeni s vydařeným dnem všichni společně odcházeli a už plánovali, kde si upečeme příště.


Františkánský klášter - Hostinné


Navštívili jsme město Hostinné a františkánský klášter z roku 1684, který stál opravdu za zhlédnutí. Stavba prošla v letech 2011-2012 nákladem 50 milionů korun zásadní rekonstrukcí a od 26. dubna 2012 je otevřena veřejnosti. Areál se stal kulturně-společenským centrem regionu. Je zde umístěno muzeum, knihovna, prostory pro zájmovou činnost spolků a neziskových organizací, umělecké školy atd. Samotný klášterní kostel se svou dvoulodní chrámovou lodí představuje velice unikátní stavbu. Dnes se v jeho prostorách nachází Galerie antického umění se sbírkou sádrových odlitků antických soch. V roce 2012 dostal klášter ocenění Stavba roku za rekonstrukci barokního objektu se zřetelem k významné roli při rozvíjení historické identity sídla. Historické jádro města je městskou památkovou zónou.
 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář