Jdi na obsah Jdi na menu

červen 2014

 ü Babiččino údolí a zámek v Ratibořicích

Na začátek června jsme připravili pro zdatnější klienty výlet do Babiiččina údolí. Zámek a Babiččino údolí jsou navštěvovány zejména díky dílu české národní spisovatelky Boženy Němcové. Její román Babička je idealizovaným obrazem spisovatelčina dětství a raného mládí, které trávila s rodiči, sourozenci a milovanou babičkou v Ratibořicích. Kniha vypráví o životě venkovského lidu, jeho všedních starostech a radostech. Po návštěvě zámku jsme prošli zámeckým parkem okolo jezírka ke skleníku.  Pěšina, zvaná Bathildina stezka, spojuje zámecký areál s Babiččiným údolím. 

První zastávkou v údolí byl Rudrův mlýn, který je jedním z dějišť románu Babička. Mlýn byl do dnešní podoby přestavěn v 18. století. Uvnitř je možno zhlédnout historické technické vybavení a obydlí mlynáře a jeho rodiny. Za vodním náhonem se nacházela technická památka - historický vodní mandl z první poloviny 19. Století, kde nám předvedli jak se sním pracovalo. Nedaleko od mlýna se nacházelo sousoší Babičky s vnoučaty, dílo  českého sochaře Otto Gutfreunda z roku 1922 u kterého jsme se společně vyfotili. Proti toku mlýnského náhonu jsme došli k hlavnímu dějišti románu, kterým je Staré bělidlo. Spisovatelka umístila děj svého díla do těchto míst, protože původní Staré bělidlo, kde strávila dětství, nechala vévodkyně  Zaháňská zbourat při výstavbě skleníku. Babiččina světnička je zařízena lidovým nábytkem a předměty podle spisovatelčina vyprávění.  Za Starým bělidlem jsme se podívali na Viktorčin splav na řece Úpě. Babiččino údolí patří mezi  nejznámější výletní místa Východních Čech.  Počasí, které nám přálo nám vyhovovalo k procházce malebnou krajinou se zvlněným podkrkonošským terénem. Zrovna zde pořádali rozmanitou kulturní akci, tak jsme měli možnost vidět oživené postavy z románu – Barunku, pana mlynáře, Babičku nebo dokonce Viléma a na zámku i paní Hortenzii. Příjemně unaveni zpáteční cestou jsme došli k restauraci a odměnili se teplým obědem a počkali na zpáteční spoj.

ü  HELPPES – Praha

Dalším zajímavým výletem pro naše klienty byla návštěva Helppesu v Praze. Velice nás mrzelo, že této možnosti podívat se na dovednosti asistenčních psů využilo málo lidí, i když se předem nahlásili. Po vřelém přivítání a nabídnutém občerstvení jsme počkali na příchod průvodkyň. Musíme moc poděkovat Veronice a Katce, které přišly a ve svém volnu nám ochotně ukázaly ubytování pejsků a podrobně nám vysvětlily a předvedly práci s pejsky. Dokonce jsme využili možnosti předvedení i asistenčního poníka.

Helppes je jediná profesionální nezisková organizace svého druhu v České republice, která je registrovaným poskytovatelem sociálních služeb. Helppes poskytuje zcela komplexní soubor služeb - od zaškolení žadatele o speciálně vycvičeného psa, přes jeho výuku a proškolení, předání psa a secvičení se psem, až po následný servis po celou dobu aktivní služby psa. Helppes poskytuje všechny své služby pomocí profesionálního týmu nejen odborníků na výcvik psů, ale i pracovníků v sociálních službách s odborným vzděláním pro práci s osobami se zdravotním postižením.

Výcvik psů probíhá pod vedením Zuzany Daušové – dlouholeté držitelky zlatého odznaku Vzorného výcvikáře I. stupně, mezinárodní mistryně Rakouska a Slovenska ve výkonu psů, vítězky mnoha národních i mezinárodních „psích“ soutěží.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář