Jdi na obsah Jdi na menu

červenec - srpen 2014

 ü Pramen Labe, Krkonošské muzeum Vrchlabí

Ve  čtvrtek 10.7. jsme se vypravili na výlet k prameni Labe, ale kvůli nepřízni počasí jsme byli nuceni po dohodě uskutečnit náhradní akci, a to návštěvu Krkonošského muzea ve Vrchlabí. Ze Semil jsme odjeli do Jilemnice, kde jsme vyzvedli Radku s Iriskou a počkali jsme na autobus do Vrchlabí.  Po příjezdu  jsme si nejprve došli na oběd a syti se vydali směrem k muzeu. Prošli jsme skoro celé město, až jsme došli do cíle, kde na nás čekalo nemilé zklamaní… Muzeum bylo zavřené z důvodu výpadku elektrického proudu. Moc nás to zklamalo, těšili jsme se, že uvidíme něco jiného, nového. Prohlédli jsme si město a vydali se na zpáteční cestu na autobus. Představovali jsme si že, tento den strávíme na horách, ale příroda to zařídila jinak. Počasí nás doopravdy moc zklamalo, ale to se nedalo nic dělat. I přesto jsme byli rádi, že jsme mohli být spolu.


ü Sněžka – lanovkou

Tentokrát jsme naplánovali náročnější výlet na Sněžku. Nejčastějším výchozím místem výletu na Sněžku je malebné horské městečko Pec pod Sněžkou (750 m n.m.), kam jsme dojeli autobusem. Vyjít jsme mohli  pěšky buď Obřím dolem kolem Slezské boudy anebo přes Růžohorky a Růžovou horu. Zvolili jsme nejsnadnější výstup na nejvyšší vrchol České republiky a to nově vybudovanou lanovou dráhou z Pece pod Sněžkou. Tradiční dvousedačková lanovka vyvážela celoročně turisty od roku 1949 až do 2.9.2012, kdy byl její provoz ukončen. Za tuto dobu lanovku navštívilo na 20 miliónu turistů a na vrchol Sněžky vyvezla více než 7,2 miliónu cestujících. Nová lanová dráha na Sněžku byla postavena v období od 1.9.2011 do 19.12.2013. Lanová dráha vede v původní trase, pouze spodní stanice v Peci pod Sněžkou je posunuta níž k chatě Lesovna.

Na vrcholu Sněžky se Ti, co to zvládli, kochali nádherným výhledem a těm, co to neviděli, jsme povídali kam až je vidět a popisovali úžasný výhled. Udělali jsme si pár společných fotografií, posvačili jsme a lanovkou sjeli opět do města, kde jsme vyčkali příjezdu autobusu.

Prostorová specifikace - nadmořská výška stanic: stanice Pec pod Sněžkou: 828,95 m.n.m., stanice Růžová hora: 1339,05 m.n.m., stanice Sněžka: 1588,32 m n.m.

 

ü Petřínská rozhledna

Na přání některých klientů jsme připravili výlet do Prahy na Petřínskou rozhlednu, kam jsme se nechali vyvézt lanovkou.

Petřínská rozhledna je mladší sestrou Eiffelovy věže, která „trochu“ přerostla své sourozence. Z nejkrásnějších věží ta nejvýše položená. Vzbuzuje zmatené pocity, údiv i oprávněnou hrdost. Jen dva roky po dostavění elegantní pařížské věže, která dosahuje úctyhodných 361 metrů nad mořem, se nad pražskou kotlinou i nad hladinou oceánů vynořila Petřínská rozhledna a tiše vyhlásila svoje prvenství. Výškou 378 m. n. m, jakoby sestru přivinula pod ochranná křídla. Na vrchol jsme se svezli výtahem a snažili jsme se nevidícím dopodrobna popsat kam až oko dohlédne a co vše je odtud vidět. Počasí nám přálo, bylo téměř jasno s nádherným výhledem. Většina si počkala na výtah i dolů a když jsme se všichni sešli, tak jsme se společně u rozhledny vyfotili. Poté jsme zašli i do Zrcadlového bludiště.

Z venku připomíná miniaturní hrad, ale zevnitř je nekonečné. Jde o typický příklad petřínské magie, provozované zde ke konci 19. století Klubem českých turistů. Zrcadla propojená v důmyslný systém vytváří tunely napříč Petřínem a nafukují ho donekonečna. Orientace lidí, kteří mají zrak v pořádku je zde složitá a pro lidi se zrakovým handicapem to tu bylo matoucí. O to víc se museli spoléhat na své průvodce. Nevynechali jsme ani růžovou zahradu, kde jsme při sluníčku odpočívali. Poté jsme se přemístili na oběd a autobusem jsme odjeli domů.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář