Jdi na obsah Jdi na menu

Čína a Tibet - přednáška

Naše první setkání v tomto roce (leden 2008) bylo s cestovatelem po různých krajinách a zemích MUDr. Miroslavem Holubem. Tentokrát navštívil Čínu a Tibet a poutavým vyprávěním nás seznámil o své cestě do těchto zemí.
Jako první navštívil Čínu. Seznámil nás s krajinami a městy, kulturními památkami, životem obyvatelů navštívených kantonů a exotickými potravinami, které si mohl pořídit v každém městě, snad na každé ulici a bazarech.
Jedno z navštívených měst byl i Peking, kde si prohlédl náměstí Nebeského klidu a Zakázané město.
Druhou zemí, kterou navštívil, byl Tibet, který je pod nadvládou Číny. Tibet se rozkládá v nadmořské výšce kolem 3 500 metrů. Je to chudá země s odlišnou mentalitou a skladbou obyvatelstva na rozdíl od Číny, ale s bohatou historií a budhistickým náboženstvím a kláštery umístěnými vysoko v horách. Nejvýše položený klášter je nadmořské výšce 5 500 metrů. Je to krajina s nejčistším ovzduším a s výhledem na nejvyšší hory světa. Dr. Holub nejen že poutavě vykládal o těchto dvou zemích,ale i všechno zaznamenal na filmový pásek, který nám promítal.
A jaký byl závěr? Naprostá spokojenost všech posluchačů, kteří po skončení pokládali hodně dotazů, kteří viděli na filmové projekci překrásnou přírodu, kulturní památky a hlavně záběry na nejvyšší hory naší planety.
Závěrem nás Dr. Holub pozval na další přednášku o Indii a Nepálu, která se uskuteční 6. března od 14.00 hodin v naší odbočce.
Přednášky se zůčastnilo na 30 posluchačů nejen ze Semil, ale i ze Železného Brodu a Bořkova.
                                                    Milan Janočko

Obrazek


 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář