Jdi na obsah Jdi na menu

léto 2010

Kopicův statek

Bylo krásné slunečné ráno a my se opět sešli na nádraží na další plánovaný výlet. Tentokrát do Českého ráje. Kopicův statek  je roubená dvorcová stavba z 19.století. Původní název byl Jirošova rychta. Pocházel odtud první starosta Turnovského okresu – Frant. Jiroš ( 1824 – 1902 ). Usedlost je patrová stavba s pavlačí na překrásném místě. Před statkem stojí socha sv. Jiří. Roku 1932 se na bývalou rychtu  přiženil Vojtěch Kopic   ( 1909 – 1978 ), původem z Havlíčkobrodska. Jako syrotek se přistěhoval k příbuzným do Turnova. Po něm je dnešní název usedlosti. Vynikl jako sochař a ve skalách za statkem vytvořil unikátní galerii našich dějin. Hospodařil tady až do své smrti. Mezi sousedy byl známý svéráznou hrou na harmonium, především však vynikl jako sochař. Kopicův statek vlastní rodina, pro turisty je uzavřen. Skalní galerie je přístupná celoročně. Zajímavostí místa je  jistě i to, že se tu natáčelo několik filmových pohádek. Po prohlídce jsme se vydali do obce Kacanovy, kde jsme poobědvali v restauraci Králíček a vyčkali příjezdu autobusu

                                                             Zuzana Podhajská            

 

 

Hrádek u Nechanic

V letošním putováním za krásami a historií hradů a zámků jsme osmého července zavítali na Hrádek u Nechanic. Počasí nám i tentokrát přálo, bylo  slunečno a teploměr ukazoval letní hodnoty. Po příjezdu na Hrádek a zakoupení vstupenek, se nás ujala mladá průvodkyně, která nás provedla po místech plné historie. Zámek byl postaven jako reprezentační letní sídlo hraběcího rodu Harrachů v letech 1839 – 1857 Františkem Arnoštem hrabětem z Harrachu představitelem jilemnické větve. Zámek je postavený v anglickém stylu a stavební práce provedl rakouský architekt Karl Fischer, který navrhnul i výzdobu interiéru. Na zámek byla svezena řada starožitnosti zejména z Itálie a Rakouska. Někdy se jednalo i o vybavení celé místnosti včetně stropů. V roce 1945 byl zámek na základě Benešových dekretů zkonfiskován a přešel do rukou státu a v roce 2001 byl prohlášen za Národní  kulturní památku.

V součastné době je možno si prohlédnout zámeckou expozici, která je ukázkou bydlení šlechty ve druhé polovině devatenáctého století v původním historickém zařízení jako jsou reprezentační místnosti, apartmá hraběte a hraběnky, pokoje  pro hosty, zámecká kaple, obrazárna, ale i mnoho dalších historických exponátů.

Po prohlídce zámku jsme se vydali procházkou lesní cestou do nedalekých Nechanic. Prošli jsme se po náměstí a zavítali do místní restaurace „U Šimlů“ s vyhlášenou českou domácí kuchyní. Byli jsme spokojeni, neboť menu bylo dobré chuti, velké porce a za přijatelný obnos. Naše putování zde skončilo, byl nejvyšší čas k návratu. Vyhledali jsme nejbližší autobusové spojení a vydali se k domovu.

                                                                     Milan Janočko