Jdi na obsah Jdi na menu

listopad 2009

Kavárna ve tmě


Oslavili jsme Mezinárodní den nevidomých, který připadá na 13. listopadu. K tomuto účelu jsme připravili v prostorách naší klubovny malou kavárničku ve tmě. Akci jsme uskutečnili 5. listopadu a sešlo se nás celkem čtrnáct účastníků, jak z naší odbočky tak i z veřejnosti.

Pro zdůraznění nevidomosti si každý návštěvník musel přikrýt oči a potom byl odveden do naší improvizované kavárničky, kde byla naprostá tma.

Po usazení ke stolu byl každý host seznámen s prostřeným stolem.Před sebou měli připravenou kávu nebo čaj ( dle svého přání), po pravé ruce na talířku koláčky, uprostřed stolu v cukřence cukr, a nalevo od cukru bylo připraveno mléko do kávy.Naším hostům se už dále nesmělo pomáhat. Jak začít stolovat,záleželo už jenom na jejich šikovnosti a trpělivosti.

Po ukončení „ provozu kavárničky“ jsme společně rozebrali tento pobyt ve tmě a svěřili jsme se svými pocity.Nejvíce byla nejistota v chůzi – pomalé kroky a aby se do něčeho nenarazilo nebo neshodilo. Usazení se ke stolu – správně se posadit na židli a neomezit souseda. Největší problém byl při stolování. Správně nahmatat svůj šálek s kávou nebo čajem a přitom něco nepřevrátit nebo nerozbít. Najít cukr a mléko do kávy a následně si dát do šálku.A nakonec při pokládání šálku na talířek nepolit sám sebe nebo souseda.Dále u některých z přepjatosti se objevilo píchání

 v  očích a menší bolest hlavy.Tyhle pocity jsou nám zrakově postiženým velmi dobře známé. Naučili jsme se je ovládat, ale ta nejistota stále  přetrvává.

A nakonec jsme se ve tmě s pomoci šablony podepsali do prezenční listiny a byli jsme zvědaví, jak jsme to zvládli.

Účel akce seznámit se s pocity nevidomých byl splněn. Pokusíme se kavárničku zopakovat, kde bychom rádi přivítali více návštěvníků.

 

Nový Zéland – pokračování.

 

Druhá část přednášky o Novém Zélandu se uskutečnila 12. listopadu za účasti dvanácti členů odbočky.MUDr Holub nás nejdříve seznámil se svou poslední zastávkou na severní části Nového Zélandu a to s městem Vellington a poté už následovalo vyprávění o Jižním ostrovu.

Jižní ostrov je převážně hornatý s vysokými vrcholky se sněžnými poli a ledovci.Největší a nejznámější ledovce jsou Franc Josefův a Cookův, které zasahují až do moře.

Nejvyšší hora je Mount Cook a měří 3754 metrů. Počasí je zde nestálé a velmi proměnlivé, kde převládá déšť.Je zde velmi čisté ovzduší a nedotčená příroda. Na Jižním ostrově bydlí asi 1,5 milionu obyvatel,pěstuje se zde skot a nejvíce ovce,které se pasou  po celém území.

Dále nás MUDr Holub seznámil s  nádhernými jezery, která leží v hustě zalesněných údolích a se řekami lemující skalnaté soutěsky a údolí.MUDr Holub navštívil i mnohá města jako jsou Tasan, Nelson, Marlborouglt, West Coast,Camerbury,Otagoa Southland, která jsou stavěná v anglickém a skotském stylu.

Své vyprávění ukončil návštěvou nejjižnější části ostrova se skalnatým pobřeží a fjordy, se stále silným a studeným větrem, kde žijí lachtani, mroži, lvouni a tučňáci.

 

Plněné zelné listy

 

Ke čtvrtečnímu vaření dne 19. listopadu jsme se sešli už ve 13. hodin.Na programu jsme měli málo známý recept, který vyžaduje delší přípravu. Proto některé suroviny jsme přinesli z domů už připravené a v rámci výuky se všichni zúčastnění seznámili s postupem přípravy.Jednalo se o přípravu zelí, namletí masa a uvaření rýže. Rýži a mleté maso jsme promíchali, přidali sůl, pepř a trochu vegety a znovu vše důkladně promíchali. Malé množství připravené směsi jsme dávali na zelné listy a snažili se je zabalit a vytvořit závitek. Kupodivu to všichni bez problémů zvládali. Závitky jsme úhledně naskládali do hrnce, podlili asi skleničkou vody a dali asi na jednu a půl hodiny vařit. Čekání na uplynutí času vaření jsme vyplnili dobrou kávou se zákuskem a rozpravou o dobrých receptech a zároveň jsme naplánovali další vaření.
Když byly závitky uvařené, rajský protlak jsme rozředili s pomoci vody na řídkou kaší, zalili závitky a nechali provařit.Nakonec už jen stačilo naservírovat na talíře a podávat s chlebem.

Tento recept je v Česku málo známý, ale v jiných státech, jako je Polsko,Ukrajina, Slovensko, balkánské státy, Maďarsko, Bulharsko, Rumunsko ale i v některých jižních státech, se s obměnami připravuje. 

 Milan Janočko