Jdi na obsah Jdi na menu

říjen 2014

Hrad Kunětická hora
 
Charakteristickou dominantu rovinatého pardubického kraje tvoří odedávna vrch s doloženým osídlením již v pravěku. Existenci rozsáhlého středověkého hradu lze předpokládat již ve druhé polovině 14. Století, Hrad Kunětická hora zahrnuje zbytky hradní stavby z poloviny14. století, ale dochovány jsou zde i prvky z dob husitských, kdy byl hrad důležitým opěrným místem hejtmana Diviše Bořka z Miletína. Na přelomu 15. a 16. století areál přestavěli páni z Pernštejna v mohutný dvouvětvý hrad s mimořádným systémem opevnění. Za první republiky byla část hradního areálu rekonstruována podle projektu architekta Dušana Jurkoviče. Z hradní věže jsou vidět Železné hory, Orlické hory a Krkonoše. Na návštěvníky čekají stálé expozice sezónní výstavy, v hradních sklepeních nejstarší nalezené předměty reprezentativní Rytířský sál, výstava o vývoji soudnictví, expozice o parforsních honech, hradní zbrojnice, výstava starých vyobrazení hradu, kaple sv. Kateřiny a velká lukostřelnice. Při zpáteční cestě jsme si došli na oběd a potom vlakem odjeli domů.
 
Den otevřených dveří ve středisku výcviku vodících psů v Praze-Jinonicích
 
Využili jsme upozornění na zajímavou akci a zúčastnili jsme se Dne otevřených dveří ve středisku výcviku vodících psů v Praze-Jinonicích. Brzy ráno jsme se sešli na autobusovém nádraží a odtud odjeli do Prahy, kde jsme se metrem přemístili do Jinonic a došli ke středisku, kde již bylo vše v plném proudu. Pro příchozí zde byla mimo jiné například připravena prodejní výstavka Tyflopomůcek, mohli jsme nakoupit dobrůtky pro pejsky, nechat si změřit imunitu.
V 10 hod. se naši skupinky ujala pracovnice, která nás provedla s patřičným výkladem celým areálem a měli jsme dovoleno si pejsky i pohladit. Pro návštěvníky zde bylo připraveno občerstvení. Na této akci jsme se sešli i se známými členy odbočky z České lípy a Varnzdorfu. Dozvěděli jsme se, že se jedná o nejstarší středisko tohoto druhu u nás, které je již od samého začátku svého působení plnohodnotným členem Mezinárodní federace vodicích psů (International Guide Dog Federation). Ta je garantem dodržování vysokých standardů ve výcviku vodicích psů a v péči o nevidomé klienty. Hostem byla modelka a moderátorka Hanka Mašlíková, která již několik let toto středisko aktivně podporuje a která celou akci moderovala. Dovednost svých čtyřnohých miláčků nám předvedli samotní majitelé, při předvádění docházelo i k veselým momentům. Povedenou akci provázelo po celý den slunečné počasí. Se zajímavými zážitky jsme se museli vydat na zpáteční cestu.
 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář