Jdi na obsah Jdi na menu

říjen

Metalová cesta Mladou Boleslaví

 
Na podzim roku 2011 byla v Mladé Boleslavi otevřena naučná stezka s názvem Metalová cesta Mladou Boleslaví. 4 km dlouhá trasa, která má výchozí bod v infocentru nebo na autobusovém nádraží, má svou zkrácenou variantu i pro dětského výletníka. Naučná stezka, která nás zavedla po Mladé Boleslavi do historických zákoutí města a upozornila nás na významné pamětihodnosti, které zůstávají oku turisty zcela neprávem skryty. Cestou nás doprovázeli na dvanácti zastaveních originální, audiovizuální panely z kovářské dílny Davida Szalaye. Cílem naučné stezky je upozornit na to, že Mladá Boleslav není pouze „město automobilů“, jak je veřejností nejčastěji vnímána, ale že se může pochlubit mnoha dalšími rozličnými památkami a atraktivními místy. Panely Metalové cesty nás zavedli například na mladoboleslavské Výstaviště s překrásným secesním divadlem, ke střední průmyslové škole architekta Jiřího Krohy, do Sboru českých bratří iblízkému areálu Na Karmeli. Představil nám církevní chrám Nanebevzetí Panny Marie, středověký palác Templ, Mladoboleslavský hrad, Židovský hřbitov - který jsme si pro jeho uzavření nemohli prohlédnout, Lesopark Štěpánka, kostel sv. Havla a samozřejmě také renesanční radnici a nové Staroměstské náměstí s moderní fontánou. Všechny panely jsou také uzpůsobeny i pro zahraniční návštěvníky, kteří zde naleznou veškeré informace v angličtině a němčině. Po celý den nám přálo počasí a celou cestu svítilo sluníčko. Příjemně unaveni a obohaceni o zajímavý zážitek jsme odjeli k domovu.
 
Muzeum hraček v Jablonci nad Nisou
 
V tento sychravý den jsme měli v plánu navštívit Muzeum hraček a nelitovali jsme. Jablonecké muzeum bylo otevřeno v dubnu letošního roku, je zaměřené na hračky, které si pamatují naši rodiče a prarodiče. Návštěvníci se vrátí do dětských let a děti naopak poznají s čím si hráli jejich tátové, mámy, dědové a babičky. Expozice se nachází ve čtyřech místnostech o ploše cca 90 m2. Vystavované hračky jsou převážně z období od roku 1940 do roku 1989, ale najdete zde i starší. Zaměření muzea hraček je různorodé a ty své hračky si zde najdou jak kluci tak děvčata. Kluci budou nadšeni ze sbírky modelů aut, stavebnic nebo vláčků. Pro děvčata jsou pak připraveny panenky nebo kočárky. Nezapomněli jsme ani na mini školu a tak jedna ze čtyř místností je koncipována jako stará školní třída s učebnicemi a pomůckami z období kolem roku 1950. V jabloneckém muzeu hraček jsou zastoupeni i místní výrobci z okolí Jablonce nad Nisou, kteří dnes již neexistují. Zavzpomínali jsme si na své mladí a prohlídli jsme si jaké hračky měli naši rodiče a prarodiče. Expozice je vhodná pro všechny věkové kategorie a jediným omezením je bariérový přístup protože se muzeum nachází v 1. patře domu bez výtahu. Do minulosti hraček nás s podrobným výkladem provedl sám zakladatel muzea pan Vavřín. Odcházeli jsme plni vzpomínek a povídali si o tom, jaké hračky z vystavovaných exponátů jsme měli doma…
 
 Miletín - rodný dům K. J. Erbena
 
Jako poslední výlet jsme si naplánovali návštěvu muzea českého amaterského divadla v Miletíně. Bohužel se nám to kvůli školení průvodce nepodařilo, tak jsme navštívili rodný dům K. J. Erbena, který najdete necelých cca 300 metrů západně od náměstí za první odbočkou vpravo z hlavní silnice. Současný dům však není přesně tím domem, ve kterém se K. J. Erben narodil. Původní dřevěný dům vyhořel při velkém požáru Miletína v roce 1846. Následně byl v místě zničeného domu postaven dům současný z kamene a cihel. V roce 1889 byla slavnostně odhalena pamětní deska, která nese nápis „Zde se narodil Karel Jar. Erben L.P. 1811“. Tehdejší slávy se účastnili takové osobnosti jako Alois Jirásek, Jaroslav Vrchlický a Karel Václav Rais. Dnes je v domku památník, který tvoří dobový nábytek, rodinné památky, akvarely k Erbenovým baladám od R. Švajdlera.
Náš významný básník a spisovatel Karel Jaromír Erben se narodil v Miletíně 7. listopadu 1811 jako jedno z dvojčat. Jak víte, k Erbenovi nerozlučně patří sbírka básní Kytice z pověstí národních. Básník se ke psaní nechal inspirovat svým rodným městem a jeho pověstmi. S některými jeho postavami se můžeme setkat na naučné stezce, vedoucí od jeho rodného domku až po hřbitov. Trasa měří necelých pět kilometrů. Postavy jsou ze dřeva a nacházejí se v malebných místech, my jsme došli pouze k polednici. Navštívili jsme i místní Erbenovu cukrárnu a sladce jsme se odměnili. Slíbili jsme si že se sem v příštím roce vrátíme a navštívíme i české amatérské divadlo
 
Vaření – Chuchelské překvapení
 
Po ukončení letních výletů jsme se sešli klubovně, abychom se opět zdokonalili ve vaření a naučili se další chutné jídlo. Po občerstvení a přivítání se s ostatními jsme se pustili do vaření. Rozdělili jsme si, co kdo bude připravovat. Muži se s radostí ujali loupání brambor, ženy se poctivě podělili o přípravu a postupné plnění mletého masa a vytváření šišek.
Tyto šišky se v kastrůlku na oleji osmažili a hotové se naservírovali na talíře, poté jsme přidali brambory s okurkami a paprikou. Všichni jsme si tento pokrm vychutnali a najedli se dosytnosti, někteří si i přidali. Jídlo mělo takový úspěch, že si ho někteří už plánovali uvařit i doma. Po sklizení a umytí nádobí jsme vyhlásili nejlepší turisty roku, kterými se staly za nejvíc ušlých kilometrů Anna a Petr Palounkovi. Po předání diplomů a cen jsme si ještě srdečně popovídali a když přišel čas odchodu pro dojíždějící, uvědomili jsme si, jak nám společné odpoledne opět uteklo.
 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář