Jdi na obsah Jdi na menu

Slatinice - lázeňský pobyt

V termínu od 8. do 18. května jsme absolvovali ozdravný lázeňský pobyt v lázních Slatinice

img_4154.jpg

Lázně Slatinice jsou léčebné lázně v obci Slatinice v okrese Olomouc. Leží na úpatí Velkého Kosíře, 12 km od Olomouce a nabízejí krásné zázemí pro lázeňskou léčbu i dovolenou. Jako přírodní léčivý zdroj využívají sirné prameny v kombinaci s odbornou lékařskou péří a rehabilitací. 

Slatinický přírodní léčivý zdroj je vhodný zejména pro nemoci onkologické, nervové, pohybového ústrojí, kožní a dermatologické.

Ve Slatinicích jsou léčivé sirné prameny,

Pramen sv. Václav

img_4167.jpgVyvěrá u křižovatky silnic Slatinice - Lutín - Prostějov. Nachází se přímo pod sokolovnou. Dnešní podobu získal až v roce 2004 a tento pramen vyvěrá z hloubky 165 metrů. Tento pramen čerpaly Lázně Slatinice  po dobu několika let. img_4168.jpg

Pramen svatý Jan Adam z Lichtenštejna 

Pramen Jana Adama z Lichtenštejna je nejmladším v Lázních Slatinice, nahradil v lázních pramen Svatý Václav. Do provozu byl uveden v roce 2011 , objeven byl o dva roky dříve.Jeho vývěr je pro veřejnost vyveden do lázeňského parčíku před hlavní budovou. Vrt má hloubku 372 metrů a ve 180 metrech se nachází hlubinný zlom. Tím je možné využívat minerální vodu z obou ložisek.

Pramen svatý Vít

img_4171.jpgPramen vyvěrá z hloubky 150 metrů. Přístřešek byl vybudován v roce 2004. Zároveň došlok úpravě jeho okolí. img_4172.jpg

Pramen Zdeněk

Vyvěrá z hloubky 13 metrů.Je situován ve mlýně.

Pramen svatý Jiří

Byl otevřen v roce 2001. Pramen vyvěrá vedle lázeňské budovy Moravaz hloubky 92 metrů a teplota se pohybuje kolem 17°C

Lázeňská fontána

0520160814_197.jpgV roce 2010 se před léčebným domem Morava otevřena nová nová fontána s názvem Lázeňská květina a pítko , kterým protéká léčivý pramen svatý Jiří. Vše navrhl a realizoval výtvarník Pavel Surma z hořického pískovce.

Penzion Majorka, kde jsme byli ubytovaní, byl nově vybudován ze secesního statku, který byl vystavěn Janem Husičkou na konci 19. století. Jedná se o jednu z lázeňských budov Lázní Slatinice. Je vzdálena cca 200 metrů od LD Morava a 400 m od LD Balnea. img_4116.jpg

Kromě lázeňských procedur jsme během pobytu pořádali řadu volnočasových aktivit.

Například jsme jedno odpoledne po obědě uspořádali vycházku do nedalekých cca 2 km vzdálených Luběnic, kde jsme si zahráli minigolf, v neděli po obědě jsme zajeli do nedalekých Čech pod Kosířem prohlédnout si Muzeum kočárů s nádhernými exponáty a místní zámek. Dvakrát jsme si zajeli linkovým autobusem do nedaleké Olomouce, kde jsme při prvé návštěvě navštívili sociální firmu Ergones. Zde nám předvedli kompenzační pomůcky pro nevidomé a slabozraké, které firma zajišťuje, upravuje podle potřeb klientů a prodává. Původně jsme ten den měli v plánu navštívit i naše kolegy v oblastní odbočce SONS ČR, z.s., Olomouc, ale bohužel nám k naší velké lítosti již nezbyl čas, abychom tuto předem domluvenou návštěvu uskutečnili.

Při druhé návštěvě moravské metropole Olomouc, kdy nás provázel včetně podávaní odborného a zasvěceného výkladu historik p. Opletal, jsme navštívili Arcidiecézní muzeum, katedrálu sv. Václava, prohlédli si Horní náměstí, olomouckou radnici a Orloj. Při cestě od katedrály na náměstí jsme také navštívili a prohlédli si kostely kolem kterých jsme procházeli.    

Naše výlety, akce a volnočasové aktivity byly průběžně zveřejňovány na našem facebookovém profilu: www.facebook.com/sonssemily 

Pobyt zde ve Slatinicích byl nádherný, lázeňský perzonál, zejm. pak veškerý perzonál v Majorce, byl milý, ochotný a vstřícný. Moc se nám tu líbilo a rádi bychom se sem ještě někdy vrátili. VŠEM DOPORUČUJEME!

img_4152.jpg   img_4142.jpg

   

img_4126.jpg   img_4117.jpg

img_4128.jpg   img_4130.jpg

img_4180.jpg   img_4189.jpg

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář