Jdi na obsah Jdi na menu

Únor - Duben 2015

Z akcí, které se uskutečnily, vybíráme
 

dsc06368.jpg

Krajský turnaj Bowlingu v České Lípě

Na Apríla jsme se vydali do České Lípy, kde místní odbočka SONSu zorganizovala a pořádala turnaj v bowlingu pro ostatní odbočky libereckého kraje. Že je skutečně apríl, jsme se přesvědčili hned po ránu při příchodu na semilské nádraží. Nejprve volala naše členka Jana Špatná ze Spálova, že ji „kleklo“ auto, nemůže ho nastartovat, takže do Lípy nepojede jak ona, tak ani další 2 přihlášení účastníci, které měla na nádraží k vlaku přivézt.  Poté zahlásil nádražní rozhlas, že na trati jsou popadané stromy a ryhlík z Pardubic do Liberce bude opožděn. Naštěstí pro nás, byl na odjezdu opožděn i rychlík z Liberce do České Lípy, takže nám v Liberci přípoj nejen neujel, ale dokonce jsme zhruba 20 minut čekali na jeho odjezd. Naše prořídlá skupinka čítala pouze 7 lidí, takže jsme nedali početně za Semily ani mančaft ke hraní, i když „zaskočili“ Zuzka s Pavlem, kteří původně vůbec hrát neměli. Ale českolipští nám ochotně a nezištně „zapůjčli“ jednu ze svých členek, abychom vůbec dali dohromady celé osmičlenné družstvo. Turnaj byl velmi skvěle zorganizován, organizátorům, zejm. pak Lídě Chalupové, patří veliký dík za její profesionální přístup, kterým se bravurně zhostila nelehkého úkolu.

Celodenní výlet a průběh dne se nám vydařil a líbil, s výsledkem turnaje, ale i s pobytem v České Lípě jsme spokojeni – „konec dobrý, všechno dobré“ !

bowling,koule pro bowling,kuželky pro bowling,sport,sportovní potřeby,volný časDomů jsme dojeli bez problémů, včas a v pořádku.

bowling_diplom.jpg

Vaření – buřty na černém pivě

dsc06435.jpg

Tento čtvrtek (16.4.) jsme se sešli na plánované akci, abychom si společně uvařili známé české jídlo. Někteří přiznali, že takto upravené buřty dříve dělávali a ani nevědí proč, přestali je v posledních letech vařit. Chlapi se pustili do krájení cibule a papriky. Ženy rozkrajovali a plnili čerstvé voňavé buřtíky. Naplněné cibulí a paprikami jsme je vyrovnali do dvou remosek, opepřili, smíchali černé pivo s kečupem a buřtíky touto směsí zalili. Brzy bylo jídlo cítit i na chodbě jak vonělo. Když bylo vše upečené, rozdělili jsme spravedlivě buřty na talíře a pustili se do jídla, přikusovali jsme chléb a všichni si pochutnávali. Jídla jsme měli dostatek, takže nám zbylo. Byli i tací, kteří si odnesli porci s sebou domů. Po dobrém jídle jsme se dostali k plánovaným akcím na léto, padlo i pár návrhů, které určitě využijeme. Dobrovolníci se pustili do umývání a úklidu použitého nádobí. Když bylo vše poklizeno, ještě jsme poseděli a postupně se rozcházeli do svých domovů

 

Klubové hry

Na čtvrtek 25. února byla plánována a měla se konat Zvuková střelba. O tuto činnost byl velký zájem, sešlo se dost zájemců, dostavila se i Radka z Valteřic se svojí věrnou psí průvodkyní Iriskou. Radka sice studuje v Praze, takže moc volného času nemá, ale zrovna měla prázdniny, tak mezi nás přijela. Vlastní střelba nás nezklamala v tom, že jako opět zklamala a nefugovala! Ještě v pondělí, 2 dny před plánovanou akcí byly zakoupeny nové baterie do pistole, vyměnily se za stávající, odzkoušela se funkce celého zařízení včetně střelby. Vše nádherně, až podezřele perfektně fungovalo. Ve čtvrtek dopoledne při přípravě zařízení na odpolední klání, všechno špatně, zařízení odmítalo fungovat a o střelbě se nám mohlo tak leda zdát. Narychlo a za „pochodu“ se měnil program, času bylo kriticky málo a muselo se improvizovat. Zvolilo se hraní společenských her, jejichž režie a organizace se ujala místopředsedkyně Zuzka. Jako první se pořádal vědomostní testík „Co to je když se řekne ….. “ten obsahoval 38 otázek a odpovědi (ze tří nabízených pro každou otázku) si každý psal sám pro sebe na papír. Nakonec byly přečteny správné odpovědi a každý se mohl sám přesvědčit jak na tom je, jaký má obecný přehled. Prvotní reakce členů, kteří se dostavili do klubovny za zcela jiným cílem, tj. zasoutěžit si ve střelbě z pistole, byly dosti „vlažné“, připadali si spíše jako kdysi ve škole u tabule, kdy museli kantorovi předvést, co se naučili. Ale když si každý vyhodnotil své odpovědi pouze sám pro sebe a nikdo jiný nechtěl znát jeho počet bodů za správné odpovědi, pominulo jakési „napětí a nálada se všem výrazně zlepšila včetně celkové atmosféry. Druhá soutěž byl „Kufr“, kdy ten „koukavý“ nebo alespoň výrazně lépe vidící člen soutěžící dvojice popisoval verbálně svému parťákovi věc, co byla napsána na ceduli a ten měl uhodnout, co to je a správně pojmenovat. A jako třetí se hrál „slovní fotbal“, který měl největší úspěch a mnohý lingvista, či jazykozpytec by zíral, jaká slova mohou existovat a jak je skutečně bohatá naše rodná řeč. Společné odpoledne velice rychle uběhlo, nálada byla skvělá a troufám si tvrdit, že tato improvizovaná akce, které se Zuzka organizačně zhostila na jedničku s hvězdičkou, měla větší úspěch, než ta původně plánovaná, co se měla konat.

Sagitta - předvedení kompenzačních pomůcek

12dsc06286.jpg

Ve čtvrtek 5.3. jsme uskutečnili dlouhodobě naplánovanou akci předvedení kompenzačních pomůcek pro zrakově postižené. Za firmu Sagitta Brno nám pomůcky (různé typy lup – ruční i digitální, kukátka, laserové brýle, brýle k televizi a nejnovější typ čtečky) podrobně předvedl pan Kachel. Zvali jsme širokou veřejnost i pracovníky ÚP, kteří kompenzační pomůcky schvalují. Je nám líto, že zájem z veřejnosti byl mizivý a kromě našich členů projevili zájem a zúčastnili se pouze pracovnice ÚP Jilemnice. Předvedené kompenzační pomůcky jsme si mohli vyzkoušet v praxi – což pro nás bylo velice přínosné. 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář