Jdi na obsah Jdi na menu

Únor 2013

 

Keramika v Liberci
 
S novým rokem jsme se opět sešli na výtvarnou činnost, jak jsme si umluvili před vánocemi. Těšili jsme se , že budeme moci vyrábět v keramické dílně něco nového. Když jsme dorazili do Liberce na pobočku TC museli jsme si pro zahřátí dát teplý čaj, aby zkřehlé ruce dostali správnou teplotu. Vybrali jsme si co kdo bude vytvářet. Většina pracovala na do forem vylitých koulí, které slouží jako osvícen na čajové svíčky. Nejprve jsme se seznámili s nářadím které budeme potřebovat k vyřezávání do hmoty. Nebylo to zrovna lehké, zato jsme se u toho pobavili. Bylo to o něco těžší než dělat podle vzoru sošku, ale i to bylo zajímavé. Toto dílo jen kvetlo pod rukama. Myslím, že všem se podařilo to co si dali za úkol, po vyřezání jsme si začistili výrobky a nechali je do příště zaschnout. Tuto práci jsme zvládli díky pomoci naší kolegyně Janě, která má už praxi s těmito věcmi.
Na další  naši návštěvě jsme si již z části vypálené výrobky namáčely do polytůry a na ostatní výrobky jsme houbičkou nanášeli barvu. Po opětovném vypálení si je již hotové můžeme vyzvednout.
 
Muzeum Semily – Výstava košík plný klubíček
 
Navštívili jsme tuto výstavu textilních prací z bohatých sbírek muzea která nám dala nahlédnout do ručních prací našich babiček. Krosenka, paličkování, háčkování, pletení, ažurování, drhání, síťování a další textilní techniky se nám představili spolu s několika nově získanými sbírkovými předměty. Kdo bude chtít se může k této výstavě těšit na únorové úterky, kde si budete moci tyto techniky sami vyzkoušet - vždy jedno úterý z jedné ukázky textilní techniky a případně si tak odnést domů vámi vyrobený drobný dárek.
Po prohlídce jsme si došli ještě na něco dobrého do cukrárny, kde jsme poseděli a družně si popovídali.
 
Přednáška Tyfloservisu Liberec
 
Tentokrát jsme si pozvali pracovnice Tyfloservisu k předvedení nejenom kompenzačních pomůcek, ale i k nácviku vedení nevidomého. Správná informovanost o skutečných potřebách nevidomých je tu předpokladem užitečnosti takové pomoci i podmínkou způsobu provedení, který nesnižuje lidskou důstojnost zrakově postiženého člověka. Nejprve jsme si vysvětlili nárok na příspěvek na zvláštní pomůcku pro člověka s těžkým zrakovým postižením a stanovení výše příspěvku na zvláštní pomůcku. Poté jsme si nechali předvést hlasový popisovač pro nevidomé PenFried, novou rotační největší koncovku na hůl, novinku ke zvukovému hledání předmětů. Dále nám děvčata názorně předvedla jak se správně při vodění držíme. Dozvěděli jsme se že průvodce nabízí svou pomoc nenápadně a přirozeně, ale jasně, tak, aby nevidomý bezpečně poznal, že se hovoří s ním. Nevidomého sám nikterak netahá, ale pouze mu nabídne svou paži. Vysvětlili jsme si jak procházet dveřmi, jak správně usadit nevidomého třeba ke stolu, jak se chovat při vstupu do restaurace, v dopravě, nebo jak doprovodit na toaletu. Vystupujeme-li na chodník nebo sestupujeme–li z něj stačí říci „chodník na horu“ nebo „chodník dolů“. Není nutné předem hlásit počet schodů. Průvodce nevidomého doprovází, avšak za něho nerozhoduje. Zasmáli jsme se nad některými našimi zážitky při doprovodu a vyměnili si pár zkušeností. Po rozloučení s děvčaty, jsme ještě poseděli.
  
 
 
 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář