Jdi na obsah Jdi na menu

Výlet do Pardubic a Slatiňan

Den druhý: Slatiňany - zámek, zámecký park a Švýcárna

Ráno pro nás na koleje přišel náš včerejší průvodce Milan a za jeho vedení jsme se přemístili na autobusové nádraží. Odsud jsme odjeli autobusem přímo do Slatiňan. V Chrudimi přistoupila a přidala se k nám parta členů z chrudimské oblastní odbočky. Od autobusu jsme se všichni vydali na prohlídku zámku.

img_1085.jpgZámek ve Slatiňanech - https://www.zamek-slatinany.cz/cs patřil Auerspergům a sloužil jim především jako jedno z nejoblíbenějších a nejnavštěvovanějších venkovských sídel.

Po prohlídce tohoto nádherného zámku, kterým nás prováděla skvělá průvodkyně, a který se nám moc líbil, jsme se přesunuli do restaurace U zámku -  http://www.ubytovani-uzamku.cz/ a chutně tu poobědovali – DOPORUČUJEME

img_1577.jpgPo vynikajícím obědě, kdy si každý vybral podle své chuti, jsme si šli prohlédnout zámecký park a Švýcárnu - http://www.slatinany-svycarna.cz/  

Švýcárna vznikla jako salaš v polovině 19. století přestavbou myslivny nedaleko původní hájenky jižně od zámeckého parku. Myslivna, postavená brzy po roce 1839, neměla však sloužit pro správu lesů, ale pro občasný pobyt panstva v přírodním prostředí.

img_1594.jpgŠvýcárna se stala jedním z romantických prvků doplňujících auerspergské sídlo ve Slatiňanech za Vincence Karla Auersperga, inspirovaného jeho cestou do Anglie v roce 1837.

 

img_1588.jpgCestou na Švýcárnu, hned za hranicí zámeckého parku, kde jsou pozemky a pastviny patřící hřebčínu - http://www.kudyznudy.cz/Aktivity-a-akce/Aktivity/Hrebcin-Slatinany.aspx -  jsme si na jedné z pastvvin mohli prohlédnout stádo klisen s hříbaty.

V hřebčíně Slatiňany se přes 60 let chová starokladrubský kůň v černé barvě, čili starokladrubský vraník. Starokladrubský kůň se řadí mezi barokní plemena koní, má španělsko-neapolský původ a vznikl pro ceremoniální účely panovnických dvorů.

Z časových důvodů jsme již nestihli navštívit a prohlédnout si dětmi velmi oblíbený Kočičí hrádek - http://www.kudyznudy.cz/aktivity-a-akce/aktivity/kocici-hradek-v-zameckem-lesoparku-slatinany.aspx   Takže ten snad až někdy příště.

Od Švýcárny jsme se vydali nazpět do parku a kolem zámku na zastávku autobusu, kterým jsme jeli do Chrudimi. Vystoupili jsme u nádraží ČD a odsud osobáčkem do Rosic nad Labem. Zde jsme si asi půlhoďku počkali na liberecký rychlík, a do Semil dorazili krátce před sedmou hodinou večer.

Výlet byl skvělý. Moc se nám líbil. Chrudimáci, DÍKY za nádherné zážitky!

img_1092.jpg   img_1133.jpg

 

 

 

 

 

 

img_1155.jpg   img_1160.jpg

img_1176.jpg   img_1187.jpg

img_1438.jpg   img_1449.jpg

img_1451.jpg   img_1511.jpg

img_1655.jpg   img_1659.jpg

img_1661.jpg   img_1664.jpg 

img_1583.jpg   img_1652.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář