Jdi na obsah Jdi na menu

září-říjen 2010

Bowling v Sedmihorkách
Jelikož v Semilech je bowling dočasně zrušen, byli jsme nuceni vyhledat pro tuto činnost vhodné zařízení. Po několika neúspěšných telefonátech jsme objevili čtyři bowlingové dráhy v Sedmihorkách, které nám, zrakově postiženým, plně vyhovují. Turnaj jsme odehráli 30. září s překvapením nad profesionálně připravenými dráhami, s prostorným zázemím pro hráče, klidným prostředím a hlavně s vstřícností a pomocí obsluhujícího personálu. Všichni jsme si hezky zahráli a dosahovali slušných výsledků. S konstatováním spokojenosti s tímto prostředím jsme si objednali další hru na 27. října.

 

Vycházka na Nouzov a Příkrý
V druhém týdnu měsíce října nám počasí přálo. K ránu padaly teploty pod nulu, kolem desáté hodiny začalo hřát sluníčko a teploty stoupaly na příjemných patnáct a více stupňů. Prostě babí léto.

Využili jsme tohoto počasí a ve čtvrtek 14. října jsme se vydali na vycházku. Sraz byl před desátou hodinou na semilském náměstí a za mlhy jsme se vydali na cestu. Čím výše jsme stoupali a opouštěli zamlžené Semily, tím více jsme se dostávali do sluníčka a ozářené krajiny.

První zastávka byla před Nouzovem, kde se nám otevřel pohled na barevnou podzimní krajinu, na zamlžené Semily, vrcholek Kozákova a osadu Janeček zalitou sluncem.

Po dostatečném pokochání se čarovnou podzimní přírodou jsme se vydali do Příkrého. Před námi se rozevřela rovinatá krajina s pasoucími se koňmi a s pohledem na vzdálené vrcholky Krkonoš. Úzkou silničkou klikatící se mezi obytnými domky jsme sešli na hlavní silnici vedoucí do Vysokého nad Jizerou a zavítali jsme do místní restaurace, kde jsme byli očekáváni.

Po příjezdu do Semil jsme se vydali na prohlídku nově otevřeného kina s knihovnou a kavárnou. Neodolali jsme a chvíli poseděli v příjemném prostředí.

                                                                   Milan Janočko

 

Keramická dílna v Liberci 

Začátek října jsme zahájili návštěvou keramické dílny v Liberci, kde jsme byli předem objednáni. Ráno před sedmou hodinou jsme se sešli na nádraží a odjeli vlakem do Liberce.

Vřele nás přivítal ředitel TyfloCentra, Ing. Rudolf Vrzala a paní Marcela Svobodová, která nás po menším pohoštění odvedla do keramické dílny. Nejdříve jsme se seznámili s pracovním postupem a posléze jsme se pustili do výroby. Vybrané a navlhčené formy jsme naplnili rozmíchanou keramickou hmotou do tekutého stavu.

U tohoto procesu jsme se postupně vystřídali a než bylo možné s formami dále pracovat, využili jsme volný čas k prohlídce prodejních výrobků z této dílny. Byli jsme překvapeni, co se dá všechno vyrobit. Některé výrobky jsme si zakoupili.

Po dostatečném zaschnutí jsme postupně z forem odlévali přebytečnou hmotu a nechali ji dále schnout.

Pokračovat s těmito výrobky budeme opět až začátkem listopadu. Spokojeni s vykonanou prací a s novou zkušeností jsme se rozloučili a navštívili místní učňovskou jídelnu, kde jsme chutně poobědvali.

Využili jsme zbývající čas a navštívili místní výstaviště, kde probíhala výstava Dům a bydlení. Po prohlídce jsme odjeli na vlakové nádraží a vydali se na cestu domů.

                                                          Zuzana Podhajská